Het is onmogelijk om een hoge positie binnen een zoekmachine als Google te garanderen. Organisaties willen vooral gevonden worden om meer bezoekers te trekken, wat uiteindelijk tot meer omzet of branding moet leiden. Er blijken maar weinig bedrijven in staat te zijn om op legale wijze een hoge positie te behalen met een veel gebruikt zoekwoord. Vaak kost dit veel tijd en geld en dit is het verkoopverhaal van de 'snelle jongens'.

Een hoge positie behalen op minder relevante zoekwoorden kan erg nuttig zijn. Belangrijk is hiervoor vooraf de gewenste zoekwoorden of -zinnen vast te stellen en eventueel te laten controleren op hun KEI (Keyword Eficiency Index, die een waarde aan een zoekwoord toekent).

Een niet-legale mehode kan resulteren in het langdurig (maanden) gebannen worden uit zoekmachines zoals Google. Tevens kan het een enorme smet op u afwerpen. Google heeft de niet-legale methoden beschreven. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van reciprocal linking (uitwisselen van links tussen twee websites), het dupliceren van content (op de site zelf of van andere websites), content plaatsen in de kleur van de achtergrond en bijvoorbeeld het plaatsen van een pagina die zoekmachines naar andere pagina's doorverwijst dan mensen. het laten ontwikkelen van landingspages waarop bovengenoemde technieken niet gebruikt worden, levert in het algemeen geen problemen op.

Google straft blackhat SEO af, beter bekent als Google penalty. De -950 maatregel betekent dat Google uw website 950 plaatsen terug zet in de ranking. Maar ook de opgebouwde Pagerank op nul zetten, backlinks uitgeschakeld krijgen of de google bot die niet meer langskomt om uw website te indexeren, kunnen straffen zijn die u toegewezen krijgt. De ergste straf misschien, geheel verwijderd worden uit de Google database voor een periode van meerdere maanden, blijkt nog niet genoeg te zijn om 'malafide SEO experts' te doen stoppen met deze praktijken.