Met Real Time Search wordt door Google nu ook de meest actuele resultaten van sociale netwerken meegenomen in de reguliere zoekresultaten.

Sociale netwerken, beter bekend onder de Engelse term social networks, blijken nieuws vaak eerder te verspreiden dan de bekende nieuwssites. Reden voor zoekmachines als Bing (Microsoft) en Yahoo te experimenteren met deze data. Ook Google was al eerder bezig om met name het doorzoeken van twittering mogelijk te maken. Maar met Real Time Search (RTS) vindt de integratie van ook deze informatiebron vanaf nu binnen Google plaats.

Omdat RTS de laatste zaken laat zien die binnen blogs en Twitter verschijnen (straks ook van Facebook en bijvoorbeeld MySpace), en deze gegevens automatisch ververst, is dit vooral handig wanneer actueel nieuws of evenementen worden gevolgd. Tijdens het kindersongfestival zagen we al hoe op internet back stage opnamen werden vertoond, voorzien van Facebook entries over wat men van het op dat moment uitgevoerde liedje vond. Dit nu dus ook op Google.

Gewone nieuwssites kunnen niet aan de behoeften te doen. Actuele nieuwsberichten, zoals het neerstorten van een vliegtuig of de dood van een bekende artiest, leiden direct tot vele (soms miljoenen) aanvragen op Google naar meer informatie. Maar Google levert in dergelijke gevallen slechts ‘verouderde’ informatie, verzamelt tijdens diens indexatie processen. Maar op Twitter en Facebook staan dan al duizenden berichtjes en wetenswaardigheden. Vandaar dat RTS Google in staat stelt om op dat moment al meteen een en ander aan actueels te vermelden.

Of de kwaliteit van deze informatie van hoogstaand niveau is, is twijfelachtig. Professionele nieuwssites worden van informatie voorzien door vakbekwame journalisten die als het goed is de door hun ontsloten berichten hebben gecontroleerd op juistheid en aangevuld hebben met wederwoord. De vraag naar snelheid blijkt echter groter te zijn dan absolute juistheid. Als dat laatste al te realiseren is.

Op dit moment is RTS nog niet voor iedereen beschikbaar. Langzamerhand wordt het uitgerold. Heeft u het nog niet, heb dan even geduld. Het komt vanzelf!