Door Google Analytics te koppelen aan de Google Search Console kunnen er meer gegevens naast elkaar gelegd worden en daarmee een beter inzicht gekregen worden van hoe goed een website functioneert.

Google Analytics geeft een beeld van hoe bezoekers op de website zich gedragen, maar de Search Console helpt door ook een beeld te geven van bezoekers voordat ze de website hebben bereikt en meer gedetailleerde informatie over de performance van de website. Search Console was vroeger beschikbaar onder de naam Google Webmaster Tools.

Voor wie is de Search Console bedoeld?

Met een naam als “Search Console” klinkt het alsof dit een heel technisch onderdeel is, maar dat is niet zo. Het is bedoeld om gebruikt te worden door alle belanghebbenden van een website: ontwikkelaars, beheerders, marketeers en ondernemers.

Voor ontwikkelaars kan de Search Console gebruikt worden om te controleren of alle dataopmaak en gestructureerde data correct is en goed ingelezen kan worden.

Beheerders kunnen de tool gebruiken voor monitoring om fouten te signaleren, en ook om eventuele problemen met malware te detecteren.

Marketeers en SEO specialisten kunnen de Search Console gebruiken om de performance van een site te monitoren en meer gedetailleerd zicht te krijgen op de effecten van aanpassingen. Deze groep heeft ook het meeste baat bij de koppeling van de Search Console met Google Analytics.

Tot slot kunnen ondernemers en site eigenaren het gebruiken om een goed algemeen beeld van het werken van de site te krijgen. Vaak nemen ondernemers ook de rol in van marketeer en/of site beheerder en kunnen vanuit die rol natuurlijk ook de getoonde gegevens gebruiken.

Hoe koppel je Google Analytics met Google Search Console?

Onderstaande stappen gaan er vanuit dat er al een Google Analytics account is, en dat de tracking code in de site geïnstalleerd is.

1. Verificatie in de Google Search Console

Ten eerste moet de site in Google Search Console geverifieerd worden. Dit zorgt er voor dat alleen degenen die de site beheren inzicht krijgen in de zoekgegevens van Google. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om een site te verifiëren, maar omdat wij hierbij uitgaan dat wij Search Console met Analytics willen koppelen kunnen wij dit ook als verificatiemethode gebruiken.

Door links boven in Search Console de lijst van properties uit te klappen kan er gekozen worden voor Add property. Kies de optie URL prefix en vul het volledige adres van de site in (bij voorbeeld https://www.panthera.nl) en klik op Continue. Als het Google lukt om automatisch dit te controleren is deze stap hiermee klaar, maar vaak is het nodig om dit te specificeren.

Kies voor de optie Google Analytics en klik op Verify. Als er in Search Console is ingelogd met een account dat ook toegang heeft tot de Google Analytics van de site dan zal de site hiermee ook geverifieerd zijn. Mocht Google Analytics via Google Tag Manager geladen worden, kies dan voor Google Tag Manager.

Mochten bovenstaande stappen niet lukken dan is verificatie door middel van het uploaden van een HTML bestand meestal de makkelijkste optie. Als die mogelijkheid er niet is dan kan blijven er nog opties over om de HTML van de homepagina aan te passen om een verificatietag toe te voegen, of anders een nieuw DNS record opnemen bij de domeinnaam van de site.

2. Koppeling vanuit Google Analytics

In het beheer van Google Analytics kan de koppeling gemaakt worden vanuit de Property instellingen. In het beheer is dit de middelste kolom. Ga naar de Property instellingen pagina, klik op de knop “Search Console aanpassen” en vervolgens op de link “Toevoegen”. Er wordt dan een scherm geopend waarin alle sites vanuit de Search Console getoond worden. Door een site te selecteren en op te slaan wordt de koppeling voltooid.

Mocht het naderhand nodig zijn om de koppeling te veranderen, bij voorbeeld bij een wisseling van een HTTP naar HTTPS versie, of bij een wisseling van een domeinnaam, dan kan de koppeling via dezelfde procedure ook aangepast worden.

Gebruik in Google Analytics

Wanneer de site binnen Search Console geverifieerd is dan kan deze vervolgens vanuit Analytics gekoppeld worden. De nieuwe rapporten zijn te vinden onder de kop Acquisitie. De rapporten die hier beschikbaar worden zijn: Bestemmingspagina’s, Landen, Apparaten en Zoekopdrachten.

Vanuit deze rapporten kunnen de betreffende gegevens uit Search Console gezien worden, maar het is ook mogelijk om vanuit een eigen aangepast rapport gegevens te combineren van Google Analytics en Search Console.

Meer informatie in Google Search Console

Een deel van de gegevens van Search Console worden na de koppeling in Analytics weergegeven, maar veel nuttige data blijft alleen binnen Search Console zichtbaar. Dit komt door een scheiding die Google hierin aanbrengt. Analytics gaat over de bezoekers van de website, terwijl Search Console meer over de website zelf gaat.

Zo zijn er rapportages niet alleen over zoekresultaten, maar ook over in hoeverre Google de site heeft geindexeerd, de aangemelde sitemaps, informatie over links vanuit andere sites, eventuele beveiligingsproblemen, snelheid volgens de web vitals statistieken, en mobiele bruikbaarheid.