Door de maatregelen rond het coronavirus werken steeds meer mensen vanuit huis. Wij willen met dit artikel onze lezers informeren over hoe ICT kan helpen bij het zo goed en veilig mogelijk thuiswerken voor u en uw medewerkers.

Antivirus en -malware software voor een veilige werkplek

Wanneer mensen thuiswerken zal er meer gebruik worden gemaakt van PCs en laptops die normaal alleen voor privédoeleinden worden gebruikt. Ook zullen zakelijke computers die thuis staan vaker gebruikt worden voor zaken die niet direct werk gerelateerd zijn. Het is daarom van belang om nu extra waakzaam te zijn op de beveiliging van deze computers. Een goed antivirus en -malware pakket is hierbij van uitermate groot belang.

Mocht u daar behoefte aan hebben dan helpen wij u graag bij het installeren en configureren van de softwareoplossingen van ESET, een van de marktleiders op het gebied van antivirus en firewalls.

VPN voor een veilige verbinding met het bedrijfsnetwerk

Voor bedrijven waar medewerkers op een eigen server of intern bedrijfsnetwerk inloggen zal het nodig zijn om er voor te zorgen dat de verbinding goed beveiligd is. Er worden immers gegevens verstuurd over de lopende zaken van het bedrijf, maar ook over klanten, en waarschijnlijk ook (gevoelige) persoonsgegevens.

Een VPN verbinding is hierbij de voordehand liggende oplossing. Het is hierbij belangrijk dat de VPN verbinding naar de betreffende server of het bedrijfsnetwerk wordt gelegd, en niet naar een vrijstaande VPN dienst. Afhankelijk van het bedrijfsnetwerk kan een VPN server geïnstalleerd worden op een modem, router of server.

Panthera raadt voor deze situaties OpenVPN aan. Dit is een pakket dat bekend staat om zijn stabiliteit, veel mogelijkheden biedt en ook met een groot aantal verschillende types hardware overweg kan zoals een iPad.

Centraal wachtwoordbeheer

Om er voor te zorgen dat iedereen toegang heft tot de nodige wachtwoorden, en om het wild verspreiden van wachtwoorden tegen te gaan, is het aan te raden om een password manager te gebruiken. Door gebruik te maken van een centrale database, met rechten per persoon of afdeling, wordt er voor gezorgd dat iedereen een up-to-date is en ook alleen tot de nodige wachtwoorden toegang heeft.

Dubbele authenticatie voor extra veiligheid

Doordat medewerkers nu met meer inlogmomenten te maken hebben, en eventueel ook moeten inloggen waar dat normaal niet nodig was, ontstaat er ook een groter risico op phishing. Een medewerker die een mail krijgt met een link zal daar nu mogelijk sneller geneigd zijn om op te klikken, en ook om een eventueel inlogformulier daar in te vullen. Er worden al meldingen gemaakt dat er in deze tijden meer phishing mails dan ooit worden verstuurd.

Om het risico te verkleinen dat accounts overgenomen worden, is het aan te raden om voor online diensten waar mogelijk dubbele authenticatie in te stellen (ook 2FA of multi-factor authenticatie genoemd). Hiermee is naast het wachtwoord een extra stap nodig, meestal een bevestiging via een app of een toegestuurde code.

Microsoft 365, OneDrive, SharePoint en Teams

De noodzaak om op afstand te werken kan ook een goede reden zijn om nogmaals naar de diensten binnen het Microsoft 365 platform te kijken. Met OneDrive en SharePoint kunnen bestanden centraal beheerd en gedeeld worden, ook met klanten. Daarbij past Teams natuurlijk goed omdat dit niet alleen een chat en video-conferencing programma is, maar ook meteen geïntegreerd is in het Microsoft 365 platform.

Andere (online) opslag

Voor bedrijven die wel een centrale opslag nodig hebben, maar geen gebruik kunnen of willen maken van het Microsoft 365 platform, is het uiteraard mogelijk om een fileserver te gebruiken. Een soort harde schijf die vanaf elke plek beschikbaar is. Panthera heeft hiervoor een standaard dienst operationeel waar al veel gebruik van wordt gemaakt. Als u daar behoefte aan heeft, dan horen we dat graag!

Terminal server

Gebruikt u een terminal server van Panthera BV, dan bent u gewend aan een werkplek in de cloud en werkt u thuis met dezelfde omgeving als op kantoor. Maakt u zich niet teveel zorgen over de veiligheid daarvan: dat is goed geregeld! Zorg wel voor voldoende complexe passwords en wijzig die regelmatig. Wilt u nog veiliger te werk gaan dan kunt u er voor kiezen om de terminal server met een VPN verbinding te gebruiken. Neem contact met ons op om dat voor u te regelen als u dat nog niet heeft maar er wel interesse in heeft.

Vragen?

Heeft u advies of ondersteuning nodig op het gebied van ICT bij thuiswerken? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. Samen kunnen we het coronavirus wel verslaan!