Hoe zal ICT zich voor het MKB in 2008 ontwikkelen? Mogen we er veel van verwachten, of krijgen we meer van hetzelfde? Onze jaarlijkse poging in de glazen bol te kijken die de toekomst heet, richt zich dit jaar op onder andere Microsoft WIndows Vista, beveiliging en bijvoorbeeld het Internet. Ook komen rfid, virtualisatie, SOA en SAAS aan bod.

Wie goed naar Microsoft Windows Vista kijkt, komt tot de conclusie dat we hier te maken hebben met een soort update van Windows XP die menigeen nogal wat narigheid heeft bezorgd. Vooral de ‘veiligheidsvragen’ en slechte compabiliteit met een aantal ‘oudere’ programma’s, heeft nogal wat gebruikers Windows Vista van hun PC te laten afhalen om er vervolgens weer Windows XP op te zetten.

Toch zal 2008 wel het jaar van Vista worden, verwachten wij. Op de achtergrond zullen vernieuwingen zoals Software as a Service (voorheen door velen ASP genoemd), en bijvoorbeeld de nieuwe versie van Microsoft Windows Server, het MKB pas echt verder kunnen helpen. Ook de te verwachten werkende rfid implementaties in met name winkelketens en de hardware virtualisatie kan het MKB helpen. Maar het marketing geweld van Microsoft zal op de desktop vanzelfsprekend Vista gaan brengen. En dat zal het meeste in het oog springen.

We zullen naar alle verwachting gaan zien dat hosters gaan praten over zogenaamd ‘groen hosten’. De onderlinge verschillen beginnen er aardig uit te gaan, en dus moeten ze met iets ‘nieuws’ komen. Groen deed het goed bij de energiebedrijven, en dat zal dus ook wel voor de datacenters gaan werken, zo menen de marketeers van veel van deze bedrijven. Niet veel mkb’ers blijken echter heel gevoelig te zijn voor ‘groen’. Het moet werken, moet geen gezeur opleveren en moet betaalbaar zijn. Omdat groen niet duurder hoeft te zijn, zouden we sowieso aan groen moeten doen. Maar daar hoef je dan nog niet meteen te koop mee te lopen. Panthera is ook groen. Punt uit.

Wat in 2008 in ieder geval zou moeten gebeuren, is dat er meer aandacht komt in het MKB voor beveiliging. Niet dat de firewalls niet goed zouden zijn, de back-ups niet draaien, de spamfilters outdated of de viruscheckers slecht. Integendeel! Maar het grootste probleem van de beveiliging zit ‘m op dit moment in de gebruikers zelf. Het bewustzijn dat veel van het beveiligingsbeleid zich daar op zou moeten richten, is nog lang niet overal in het MKB aanwezig.

SOA zal voor in ieder geval het grootste deel van het MKB een term zonder inhoud blijven, en zelfs vaak buiten de scope van het MKB. De ‘service oriented architecture’ is dan misschien een fraaie en abstracte manier om processen in componenten (services) op te delen. Maar veel mkb’ers praten niet graag met ICT consultants over ICT management. Ze praten liever over concrete oplossingen. Het kan dan de manier zijn om business en ICT aan elkaar te verbinden, maar veel mkb’ers zullen ook in 2008 de automatisering echt nog niet heel anders beschouwen als een veredelde typemachine omgeving waarmee ook e-mail verstuurd kan worden. IT-business-alignment blijft dus in 2008 volgens ons voor de meeste mkb’ers nog op een laag pitje staan.

Wel zullen we zien dat steeds meer mkb’ers in 2008 het Internet steviger gaan omarmen. Het gevoel dat er uit het Internet, vooral uit de website, uit bijvoorbeeld nieuwsbrieven en Google AdWords campagnes, meer te halen moet zijn, overheerst. Het nut van SEO (Search Engine Optimalization) wordt wel gezien, maar men gelooft nu al niet meer dat je met eenvoudige abonnementen, weinig inspanning en weinig kosten op nummer 1 in Google kunt komen te staan op de echt relevante trefwoorden. En dat geloof is terecht. De hooggespannen beloften hebben nu al bewezen kwakzalfpraatjes te zijn. Voor niets gaat de zon op, dat is met alles zo, en dus ook met SEO.

In feite wordt ICT voor het MKB in 2008 dus net zo’n jaar als 2007. Er komen wel wat nieuwe dingen, maar niets is zo revolutionair dat het MKB daar van wakker zouden moeten liggen. Omdat de markt wel degelijk aangetrokken is, en ICT personeel moeilijk te vinden, zullen we de bekende prijsstijgingen zien. Toch kan het MKB zich door diezelfde marktontwikkeling meer veroorloven als bijvoorbeeld twee jaar geleden, en zal dat ook doen. Maar wat gezegd moet worden, moet gezegd worden: wat we niet op papier kunnen, kunnen we ook niet met ICT.

Goede business wordt nu eenmaal gemaakt door een vooruitziende blik te hebben, over goede strategieën te beschikken en die te volgen, goed personeel in huis te hebben, en het gezonde verstand goed te laten werken. Alleen binnen dergelijke randvoorwaarden zal ICT het beste rendement opleveren.