Software as a service (SaaS) is een software delivery model waarbij software niet verkocht wordt, maar wordt doorberekend op basis van gebruik. Voorheen sprak men over onder andere ASP diensten (Application Service Provider), wat er op lijkt, maar dat toch niet op hetzelfde neer komt.

Naast het gegeven dat SaaS voor veel organisaties (met name het MKB) prijstechnisch gezien een interessante en vaak betere keuze kan zijn, biedt het ook enorm veel flexibiliteit. SaaS in de vorm zoals Panthera dit biedt (via een Terminal Server) stelt organisaties bijvoorbeeld in staat om op maandbasis de software te huren. Hierdoor zijn geen kostbare licenties nodig voor bijvoorbeeld een stagiaire of tijdelijke medewerker die van een uitzendbureau werd ingeroepen om even bij te springen. Het model stelt ons in staat de software in en uit te schakelen naar believen.

Ook is het interessant te weten dat wie deze service bij Panthera afneemt, gegarandeerd is van software updates zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Gebruikt u nu Microsoft Office 2003 en wilt u binnen de termijn van het lopende contract overstappen op Microsoft Office 2007, dan gaan hier dus geen extra kosten mee gemoeid.

Zoals hierboven aangeven, is SaaS iets anders als ASP. Aan de term ASP kleeft namelijk de idee van client-server applicaties met HTML front ends. Een voorbeeld zou een boekhoudprogramma kunnen zijn dat haar data opslaat in een database, maar welke middels een ‘website-achtige’ omgeving te bereiken en te bedienen is. Vaak zagen we ook dat dit soort applicaties werden gehost bij partijen die geen of nauwelijks kennis hadden van deze software en al zeker niet van software ontwikkeling. Deze partijen richtten zich immers op het hosten van software omgevingen. Omdat de software niet altijd als ‘net-native’ applicaties werden ontwikkeld, bleek dat de updates vaak achter liepen op de ‘normale versies’ en de snelheid van de oplossing sterk te wensen overliet.

De ‘SaaS-generatie’ wordt niet alleen dagelijks geupdate. SaaS richt zich daarbij veel meer op wat de klant nodig heeft, in plaats van wat de hoster en de software ontwikkelaars samen maximaal konden bieden. Maar ook technisch is er veel gewijzigd. Werd voorheen een applicatie aan veel gebruikers aangeboden (multi-user-solution), wordt nu juist deze ene applicaties in het geheugen gekopieerd en apart aan de gebruiker aangeboden in een zogenaamde private instance. Dit benaderd dus dicht het ‘lokaal installeren’ van dezelfde software op een eigen pc per user. Door dit niet alleen per user, maar ook per organisatie te doen, creëren we binnen Panthera de zogenaamde Virtual Terminal Server voor organisaties van minimaal 3 tot maximaal 10 users, hetgeen op zich al tot interessante kostenbesparingen leidt.

Vanzelfsprekend is het zo dat deze vorm van flexibele standaardisatie leidt tot een sterke afname van het systeembeheer en daarmee tot een sterke afname van de kosten. Want wie kan het waarmaken om voor 75 Euro per maand een complete werkplek met Windows en bijvoorbeeld Microsoft Office aan te bieden, waarbij server hardware incluis is? Inderdaad, Panthera kan dat!