Wie dagelijks zakelijk Twitter berichten (tweets) opstelt, zal het met me eens zijn: het valt vaak niet mee je boodschap in maximaal 140 karakters uit te moeten drukken. De andere kant is dat het ons dwingt zorgvuldig na te denken wat we eigenlijk kwijt willen.
Omdat Twitter nu eenmaal niet erg handig is voor het versturen van verschillende aansluitende tweets die samen een boodschap vormen, moet je per tweet een afgerond geheel creëren. Het is daarom ook logisch dat recent onderzoek nog eens bevestigde dat twitteraars teksten beter kunnen samenvatten en dat ze minder spelfouten maken dan niet-twitteraars.
Twitter als zakelijk communicatiekanaal
Als je het binnen die 140 karakters zakelijk moet doen, dan is het natuurlijk van belang je af te vragen hoe je die 140 karakters zo succesvol mogelijk kunt benutten. Daar is veel over geschreven natuurlijk. Daarom richten we ons hier maar op een aantal aandachtspunten die vaak wat minder belicht worden.
Als je Twitter gebruikt voor zakelijke doeleinden, weet dan goed tegen wie je wat vertelt. Ook hier geldt dat het kennen van de doelgroep van het grootste belang is! Uiteindelijk gaat het om de ontvanger, niet om de zender. Stel jezelf dan ook niet centraal in de berichten, maar het belang van je doelgroep. Vraag je niet af wat je wilt zeggen, maar vraag je af wat de doelgroep wil weten en richt je daar op. De zakelijke twitteraar is vooral een dienstverlener.
Weet dat je niet veel volgers hoeft te hebben om succesvol te zijn met Twitter. Je hebt niet “veel” maar “goede” volgers nodig. Goede volgers geven je voldoende reden om door te gaan. Niet alleen doordat ze je werk waarderen, maar ook doordat ze je tweets bijvoorbeeld kunnen retweeten. Op die manier vergroot je het zakelijk netwerk zich enorm. Het bereik van een tweet kan bijvoorbeeld met het honderdvoudige van het aantal eigen volgers al snel worden vergroot! Dit zet ook aan het denken: besef dat mensen die niet een volger van je zijn, en je misschien dus niet eens kennen, waarschijnlijk toch een deel van je tweets kunnen zien. Dat stelt vanzelfsprekend eisen aan de tweets.
Het klopt dat er trucks zijn om je teksten zo op te stellen dat ze eerder opvallen. Het internet staat vol met adviezen op dit gebied. De trucks verhogen misschien tijdelijk de attentiewaarde, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud en de geloofwaardigheid van de twitteraar. Schrijf op waarvan je aanneemt dat dit interessant of leuk is voor je doelgroep. Probeer niet teveel in ‘trucks’ te denken en vertrouw er al zeker niet op!
Het is denkbaar dat een organisatie, gespecialiseerd in financiële adviezen, een Twitter account opzet om bepaalde rentestanden snel door te kunnen geven aan haar klanten. Hoewel de klantengroep niet groot hoeft te zijn, kan de inhoud van de afzonderlijke tweets van groot belang voor de ontvangers zijn en kan men een dergelijke service waarschijnlijk zeer waarderen. Twitter zal hierdoor bijdragen aan de kanttevredenheid en klantbinding. In een dergelijk geval ligt natuurlijk heel duidelijk vooraf vast voor wie de tweets bestemd zijn en wat de inhoud van de tweets zal zijn.
Nu is bovengenoemd voorbeeld een wel heel erg gerichte toepassing van Twitter binnen een zakelijke omgeving. Veel organisaties beschikken niet over een dergelijke informatiestroom. Men kiest er dan niet zelden voor om vooral tweets aan te maken met links naar de eigen website. Volgers hebben dat natuurlijk snel door en zien geen noodzaak tot volgen meer. Men kan de website immers ook zo bezoeken. Een tweet gebruiken als het verhogen van de attentie op bepaalde artikelen op de eigen website werkt wel, maar alleen dan als het in beperkte mate plaatsvindt.
Tweets worden door veel mensen als iets ‘persoonlijkers’ beschouwd dan bijvoorbeeld artikelen of nieuwsberichten op een website. Tussen zakelijke tweets mogen dan ook best tweets voorkomen die aangeven waar je mee bezig bent, mits gerelateerd aan het werk natuurlijk. Hoewel je dat af en toe niet zou zeggen als je de vele tweets voorbij ziet komen, zijn veel mensen, en zeker zakelijke volgers, niet zo geïnteresseerd in wanneer je de was ophangt of dat je de kinderen naar school brengt. Geef je echter aan dat je een seminar volgt over het gebruik van social media of dat je net begint aan een interessante nieuwe opdracht in Parijs, dan vind je daar snel meer gehoor voor. Ook voor dit soort, min of meer persoonlijke tweets, geldt echter; gebruik het met mate.
Het gebruik van Twitter is niet een eenrichtingsweg vanuit jou naar de klant. Retweeten en replyen blijft van het grootste belang om echt meer uit social media te halen. Wees uit op interactie, niet op one-way-communication. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals de eerder genoemde rente tweets, maar vaker zul je belang hebben bij community vorming. Dit is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zelfs een aantal grote en bekende merken die hier dedicated social media managers voor hebben aangesteld, lijken daar nog lang niet altijd even goed in te slagen. Analyseer je de non-voorbeelden op Twitter, dan kom je vaak tot de conclusie dat ze blijkbaar dit meest elementaire basisidee achter social media niet echt hebben begrepen.
Het is helemaal niet zo gek om je volgers af en toe te bedanken voor het volgen van je zakelijke berichten. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om alleen acties via die manier kenbaar te maken. Bedanken hoeft overigens niet per se op die manier plaats te vinden. Krijg je er niet al te veel volgers bij, dan kun je overwegen een nieuwe volger persoonlijk te bedanken als hij zich aansluit bij je volgers. Voorbeeldje: Esther is werkzaam bij een klant en leest “Leuk Esther, dat je onze berichten nu ook volgt”. Ze merkt ze dat dit helemaal geen ‘standaard’ anonieme en afstandelijke Twitteromgeving betreft en waardeert het juist dat er een mens achter zit die weet door wie hij gevolgd wordt.
Er is al veel gezegd en geschreven over het wel of niet koppelen van social media platformen. Vaak wordt geadviseerd dit niet te doen. De Facebook Fanpage biedt veel meer ruimte dan de 140 karakters van Twitter, dus waarom zou je de tweets op Facebook laten verschijnen? Andersom, de Facebook berichten zijn doorgaans te lang om ze door te zetten naar Twitter. Toch is een aantal koppeling wel degelijk de moeite van het overwegen waard en geldt ook hier: Er zijn geen regels anders dan die van het gezonde verstand. Laten we het voorbeeld van de rentestanden maar weer eens naar voren halen. Prima als deze meteen ook op de website en binnen de Fanpage van Facebook worden geplaatst, toch?
Met 140 karakters in Twitter kun je zakelijk meer doen dan je denkt. Het belangrijkste, zo moge blijken uit dit artikel, is volgens ons service verlenen. We kunnen ons eigenlijk niet indenken dat er organisaties zijn die Twitter hier niet voor zouden kunnen gebruiken.