Bedrijven die Windows 7 gebruiken hebben nog maar drie maanden de tijd om over te stappen. Vanaf 14 januari 2020 zal Microsoft deze versie van Windows niet meer ondersteunen en zullen er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden. Windows 7 machines zullen daardoor vanaf dit moment steeds kwetsbaarder worden.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Windows 7 werd uitgebracht, en vijf jaar geleden dat deze versie voor het laatst op nieuwe PCs en laptops werd geleverd. Ondanks de gratis upgrademogelijkheid naar Windows 10 blijken er nog veel Windows 7 computers gebruikt te worden. Volgens onderzoek van Kaspersky zou binnen het (wereldwijde) MKB nog steeds even veel PCs Windows 7 als Windows 10 gebruiken.

Dit is een zorgelijke situatie omdat hackers ook 14 januari 2020 zien aankomen, en weten dat er vanaf dat moment weinig gedaan zal worden wanneer er nieuwe beveiligingsproblemen in Windows 7 worden gevonden. Dit in combinatie met het grote aantal Windows 7 machines maak het aantrekkelijk voor hackers om zich hierop te richten.

Het is daarom van belang dat ondernemers in actie komen om Windows 7 machines binnen de organisatie snel uit te faseren. De meest voor de hand liggende optie is een overstap naar Windows 10 door middel van een upgrade of de aanschaf van een nieuwe computer.

Nieuwe computer

Gezien dat de verkoop van Windows 7 in 2014 is gestopt zullen deze computers tussen de vijf en tien jaar oud zijn. De aanschaf van een nieuwe computer zal daarom ook een logische stap zijn. In deze periode zijn computers natuurlijk sneller geworden. Naast snellere processoren en meer intern geheugen zijn de snelle SSD schijven standaard geworden, en ook zijn er verbeteringen voor verbindingen via bluetooth, wifi en bekabeld internet.

Upgrade naar Windows 10

Wanneer de aanschaf van een nieuwe computer niet een optie is, dan zou de volgende mogelijkheid een upgrade naar Windows 10 zijn. Het aanbod vanuit Microsoft om gratis een update naar Windows 10 te doen is inmiddels vervallen, maar na aanschaf van een licentie is de upgrade natuurlijk nog wel mogelijk.

Windows 7 blijven gebruiken

Wij raden klanten sterk af om Windows 7 te blijven gebruiken, maar het blijft uiteraard een mogelijkheid. Net als met Windows XP biedt Microsoft grote organisaties en overheden een mogelijkheid om een langere periode van ondersteuning bij te kopen. Deze optie is echter niet beschikbaar voor het MKB. Als Windows 7 gebruikt moet worden omdat bepaalde software niet op nieuwere versies van Windows uitgevoerd worden dan is het Windows Virtual Desktop platform mogelijk wel een optie. Op dit platform kan een Windows 7 virtual desktop ingesteld worden waarbij de Extended Security Updates gratis beschikbaar worden gemaakt. Dit is een oplossing voor het MKB waar gebruik van Windows 7 nog enigszins veilig blijft.

Het gebruik van Windows 7 op eigen beheerde PCs of laptops zal steeds gevaarlijker worden. Door het gebrek van (beveiligings)updates zal het risico op inbreuk door hackers steeds groter worden, niet alleen op deze machines maar op het hele netwerk waar deze machines zich in bevinden. Als een bedrijfsnetwerk getroffen wordt door een aanval dan zal dit een grote impact hebben op de continuïteit van de bedrijfsvoering. Daarnaast zal het na een hack via een Windows 7 machine moeilijk zijn om tegenover klanten en de Autoriteit Persoonsgegevens hard te maken dat er geen data lek is geweest en dat het bedrijf redelijke maatregelen heeft getroffen om datalekken te voorkomen.