Windows XP is als besturingssysteem stabieler dan de andere thuisgebruik-versies van Windows, het start sneller op, en ook tijdens het werken is de besturingssoftware tot enkele tientallen procenten sneller. Verder heeft het pakket enkele handige extra toeters en bellen op het gebied van multimedia en beveiliging. Kritiek is er op het gebied van de privacy en de kopieerbeveiliging. Grootste nadeel is echter dat veel oude DOS-programma's niet meer draaien op XP. 

Vroeger waren er Windows 95, 98 en zelfs enkele varianten zoals ME voor privé gebruik bestemd terwijl Windows NT en Windows 2000 voor de zakelijke markt waren ontwikkeld. Windows XP vat deze twee werelden samen binnen een besturingssysteem. Weliswaar zijn er een aparte Professional Edition en een Home Edition, maar beiden zijn in de basis hetzelfde, gebruik makend van de voormalige Windows 2000/NT kernel. Windows XP is dus een besturingssysteem dat zowel geschikt is voor computergames en multimediabestanden als voor gebruik op complexe zakelijke netwerken die grote eisen aan de beveiliging stellen. 

Al is Windows XP technisch beter dan zijn voorgangers, toch twijfelen nog steeds veel organisaties of ze zullen overstappen op deze Windows telg. Het is belangrijk in dit besluit mee te wegen.

  • Of er iets aan de bestaande hardware moet veranderen wil Windows XP goed functioneren
  • Dat de oudere Windows versies, zoals Windows 95 en Windows 98 nauwelijks tot niet meer worden ondersteund door Microsoft en dus een gevaar (gaan) vormen voor de veiligheid en stabiliteit van uw netwerk
  • Of het gehele applicatieportfolio van uw organisatie draait onder Windows XP.
  • Dat een steeds groter aantal nieuwe programma‚s niet draait onder een lager besturingssysteem dan Windows XP
  • Dat de nieuwe server besturingssystemen gebouwd worden voor werkplekken die voorzien zijn van Windows XP
  • Dat de total cost of ownership van machines voorzien van Windows XP beduidend lager uitvalt omdat veel (nieuwe) hardware componenten direct herkend en automatisch geïnstalleerd kan worden. Tevens beschikt het over een veel betere foutafhandeling.
  • Dat nieuwe machines vaak al met een zogenaamde OEM licentie voor Windows XP worden afgeleverd en daar ook al mee geïnstalleerd zijn.

Indien u nog niet bent overgestapt, maar dat wel overweegt, raden wij u ten zeerste aan om contact met ons op te nemen. We hebben inmiddels tientallen relaties geholpen in het onderzoek naar de toegevoegde waarde en hun migratie van een lager platform naar Windows XP. U kunt hierdoor gebruik maken van onze ruime ervaring op dit gebied!