Het valt tegen voor Microsoft. De XP gebruikers stappen helemaal niet gretig over op Windows Vista. Ook bij Panthera werken de meeste mensen nog met Windows XP. Wat is er aan de hand?

Het is al langer bekend dat mensen gretigheid verliezen in de updates en nieuwe releases. De nieuwe Excel rekent niet beter, de nieuwe Word levert geen productiviteitswinst op. Tenminste, dat is zeker de gedachte. En Vista blijkt toch niet zoveel gemakkelijker en beter te ogen dan verwacht. Vooral al die waarschuwingsschermpjes en dat een aantal applicaties niet onder Vista werkt, helpt niet mee.

Mensen die nog werken met Windows 2000 stappen wel over op Windows Vista. De XP gebruikers dus vrijwel niet. En natuurlijk, koop je een nieuwe PC, en zit daar Vista op, dan gebruikt een aantal mensen dat gewoon. Je moet wel erg geïrriteerd raken als je in dat geval Vista verwijderd om er XP op te gaan zetten.

Interessant is te zien dat het aantal mensen dat XP gebruikte in 2006, in 2007 nagenoeg gelijk is gebleven. Onderzoeksbureau Forrester zag vooral een verschuiving bij de Windows 2000 gebruikers. Dat nam af met 6 procent. Omdat de XP groep nagenoeg gelijk bleef (90%) wordt aangenomen dat deze 6% Windows Vista ging gebruiken. In 2007 boekte Microsoft meer winst door de verkoop van Windows XP dan door die van Vista.

Het zou zo maar het geval kunnen zijn dat Windows Vista wordt overgeslagen. In 2009 wordt de opvolger namelijk verwacht (Windows 7) en dit kan dan betekenen dat Windows Vista hetzelfde lot zal ondergaan als indertijd met Windows Millennium Edition.

Ongeveer 95% van alle zakelijke gebruikers heeft Windows op zijn pc of notebook staan. Alhoewel Apple erg bekend is, is haar aandeel nog steeds klein. Zelfs met de grote groei die Apple in 2007 doormaakte (ze groeide met 300%) is het marktaandeel nog maar slechts een dikke 4%.