Om laptops en PC’s sneller te maken wordt steeds vaker aanbevolen om een SSD harddisk te laten plaatsen.

Een Solid State-schijf bestaat uit een verzameling van flash-geheugens die worden gekoppeld en beheerd door een SSD-controller. Omdat flash geheugen wordt gebruikt is het mogelijk om snelheden te leveren die veel hoger zijn liggen dan wat een traditionele harddisk (HDD) kan bieden. Maar er zijn ook nadelen.

Geen bewegende onderdelen

Bij een gewone harddisk kun je horen dat hij werkt. In het apparaat bevinden zich namelijk magnetische schijven die snel ronddraaien. Het apparaat herbergt ook een soort leeskoppen die zichzelf kunnen verplaatsen met behulp van een arm over de radius van de magnetische schijven. Hiermee wordt data van de schijf gelezen of er op weg geschreven.

De snelheid van het draaien van de magnetische schijven en de snelheid waarmee de leeskop op de juiste plaats kan worden gepositioneerd, bepalen in grote mate de snelheid waarmee data kan worden verwerkt. Snelheden van 7.200 RPM tot 15.000 RPM (‘revolutions per minute’ oftewel omwentelingen per minuut) voor het laten draaien van de magnetische schijven zijn daarbij geen bijzonderheid. Met dergelijke schijven kunnen tussen de 50 en 120 Mbit per sec worden behaald. Omdat één megabit 0,125 megabyte is, betekent dit ruwweg dat de schijven tussen de 6 en 15 MB aan data per seconde kunnen verwerken.

Ondanks dat dit hoge snelheden zijn, leggen deze apparaten het toch behoorlijk af tegen de SSD schijven. SSD schijven halen namelijk 200 tot 500 Mbit per sec, wat neerkomt op ongeveer 25 tot 62 MB data verwerking per seconde. De langzaamste SSD is dus altijd nog sneller dan de snelste gewone harddisk. Een gebruiker merkt dit doordat een laptop bijvoorbeeld veel sneller zal opstarten. Een tijdwinst van een halve minuut kan daarbij soms zeker behaald worden.

De reden hiervan is eenvoudig. Solid State Drives beschikken niet over bewegende delen. Zij slaan hun data op in usb sticks vergelijkbaar geheugen. Door veel ‘stick geheugens’ aan elkaar te koppelen kan een grote opslagcapaciteit verkregen worden. Deze geheugens moeten dan wel naadloos samenwerken en daarvoor is een zogenaamde SSD-controller nodig.

Prijs en toepassing

Als dit soort apparaten zoveel betere prestaties leveren, dan zal er toch een keerzijde moeten zijn, anders zou iedereen ze wel gebruiken. En dat klopt. De belangrijkste reden is dat SSD schijven nu eenmaal duurder zijn dan gewone harddisks. Hoewel de prijs langzamerhand daalt is het op dit moment niet ongebruikelijk om voor dezelfde harddiskruimte ongeveer vijf keer zoveel te moeten betalen. Voor €40 kun je momenteel al een 1 TB harddisk kopen. Voor een SSD schijf van die omvang betaal je al snel net iets onder de €200.

Daarnaast beschikken SSD schijven over een paar eigenschappen die niet altijd gewenst zijn. Ze worden bijvoorbeeld langzamer als ze voller raken. Sommige van die eigenschappen maken ze daarom niet voor iedere toepassing even geschikt.

Toekomst

De vraag naar snelheid en daarmee naar het gebruik van SSD schijven neemt sterk toe. De voordelen zijn blijkbaar belangrijker dan de nadelen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat de technologie verder zal verbeteren waardoor de nadelen langzamerhand zullen verdwijnen. Het ligt ook in de verwachting dat de prijs nog meer zal gaan dalen. Voor een laptop is een SSD schijf nu al zowat een must. Gewoon een kwestie van tijd dus, dan werken we er allemaal mee.