Bestanden voor afbeeldingen zoals JPG, GIF en PNG worden zo gemaakt dat ze zo klein mogelijk zijn. Dat is belangrijk, want grote bestanden laden langzaam en van langzame websites is bekend dat ze veel bezoekers verliezen.

Maar tegelijkertijd neemt de resolutie van beeldschermen toe en plaatsen we tevens steeds grotere afbeeldingen op websites om zorg te dragen voor een betere beleving. Zelfs de relatief kleine JPG-bestanden worden hierdoor nog steeds groot en daarmee traag. Reden voor Google om een nieuw bestandsformaat te ontwikkelen, en dat is er nu sinds enige tijd: WebP.

Google heeft met WebP een bestandsformaat ontwikkeld dat het gemiddelde JPG-bestand nog eens laat verminderen tot maar liefst 40%! Daarnaast heeft het enkele andere voordelen zoals dat het, net als GIF bestanden, animaties kan herbergen.

Dat WebP werkt, zien we aan de toepassingen. Netflix maakt er bijvoorbeeld dankbaar gebruik van, net als de Chrome Web Store. Toch beschikken nog maar weinig websites over WebP bestanden, wat misschien vreemd lijkt gezien de voordelen, maar daar zijn toch heel praktische redenen voor.

Op de eerste plaats is WebP nog lang niet bij iedereen bekend. En wat je niet kent zul je als website bouwer ook niet snel gebruiken. Daarnaast wordt het ook nog maar mondjesmaat ondersteund. Browsers zoals Chrome en Safari kunnen WebP afbeeldingen laten zien, maar de meeste andere browsers kunnen dat (nog) niet. Om die reden moeten websites die van WebP bestanden worden voorzien, ook nog over een soort backup beschikken in de vorm van jpg bestanden die door de website aangeboden worden wanneer de WebP bestanden niet vertoond kunnen worden.

Veel viewers ondersteunen het WebP formaat ook nog niet en zelfs Adobe Photoshop, de tool voor webdesigners, kan niet rechtstreeks met WebP bestanden omgaan. Inmiddels is er wel een plugin beschikbaar voor Photoshop zodat ook met Photoshop gewerkt kan worden, maar dit is dus zeker nog geen standaard.

WebP (in de wandelgangen ‘weppy’ genoemd) bestaat al zowat tien jaar, maar de adaptatie en acceptatie blijft dus achter. Google doet haar best dit bestandsformaat aan de man te brengen en roemt vooral het vermogen om hiermee afbeeldingen te kunnen maken die sneller laden en gebruikt kunnen worden voor animaties en transparantie (iets wat met PNG kan, maar bijvoorbeeld niet met JPG). Google biedt niet alleen uitleg, ze levert ook tools waarmee bestanden geconverteerd kunnen worden naar het nieuwe WebP formaat en geeft voorbeelden van hoe de code van website er uit zou moeten zien om gebruik te kunnen maken van de ‘backup’ faciliteit. Maar ondanks dat bestaat er dus nog steeds geen brede acceptatie.

Adobe stelt dat ze het nog maar moet zien of WebP de nieuwe standaard wordt en heeft besloten om het daarom nog niet in haar producten op te nemen voordat hier meer helderheid over gekomen is. Wij zijn benieuwd!