Er zijn tegenwoordig genoeg redenen om een beveiligingscertificaat te gebruiken; van wettelijke verplichtingen tot SEO voordelen. Tegelijk zijn de kosten ook steeds lager. Het resultaat is dat het tegenwoordig ongewoon is geworden om geen SSL certificaat voor een site te gebruiken.

Een SSL certificaat is een bestand dat wordt gebruikt om een versleutelde verbinding te leggen tussen een bezoeker en een website. Het certificaat wordt ook gebruikt om de identiteit van de site te verifiëren, zodat een kwaadwillende partij zich niet kan voordoen als iemand anders.

Door het versleutelen van de verbinding kunnen de verzonden gegevens niet onderschept worden. Een situatie waarin dit zeker van belang is, is wanneer er persoonsgegevens via de site worden verstuurd en de bezoeker een openbaar WiFi netwerk gebruikt. Openbare WiFi netwerken zijn altijd in bepaalde mate onveilig en een kwaadwillende partij zou, wanneer de verbinding tussen de bezoeker en website niet versleuteld is, gevoelige gegevens kunnen onderscheppen.

Wettelijke verplichtingen AVG

In verband met de AVG zullen de meeste MKB websites ook verplicht  zijn om een SSL certificaat te gebruiken. Bijna elke MKB website heeft wel een contactformulier en verwerken daarmee persoonsgegevens (zoals namen, e-mailadressen, telefoonnummers, etc.). Wanneer u  persoonsgegevens verwerkt bent u ook verantwoordelijk voor de beveiliging daarvan. Een SSL certificaat is daarbij absoluut een vereiste.

Vertrouwen van bezoekers

Naast de wettelijke verplichtingen en beveiliging van de verzonden gegevens is een certificaat ook iets wat door bezoekers als positief wordt ervaren. Een slotje in de adresbalk geeft een veilige en betrouwbare indruk.

Browsers geven ook steeds meer meldingen wanneer een site via HTTP wordt bezocht. De meeste browsers geven tegenwoordig "niet beveiligd" of soortgelijke meldingen in de adresbalk wanneer een website wordt bezocht via een niet-beveiligde verbinding. Browsermakers hebben ook aangekondigd dat nieuwe web-technologieën alleen beschikbaar zullen worden gemaakt voor beveiligde websites. Bestaande technologieën zullen blijven werken, maar aankomende zaken zoals Web Payments en verbeteringen in HTML, CSS en JavaScript zullen niet voor onbeveiligde sites beschikbaar worden gesteld. 

Google en andere zoekmachines

Zoekmachineoptimalisatie is een andere factor die meespeelt. Google geeft al enkele jaren een boost aan websites die een SSL certificaat gebruiken. Voor iedereen waar de positie in zoekresultaten van enig belang is, zal een SSL certificaat daarom ook vanzelfsprekend zijn.

Kosten

Een grote reden voor de groei van HTTPS de laatste tijd is ongetwijfeld het Let's Encrypt project. Let's Encrypt biedt websites de mogelijkheid om zonder aanschafkosten en weinig installatiestappen een SSL certificaat te gebruiken. Dit is een groot contrast tegenover de traditionele methode waarin vaak een aantal handmatige stappen doorlopen moesten worden en soms honderden euro's per jaar betaald moesten worden.

Kortom zijn er genoeg redenen om er voor te zorgen dat uw website voorzien is van een beveiligingscertificaat.

Panthera biedt klanten een gratis SSL certificaat voor de websites die bij ons gehost worden. Voor klanten die meer uitgebreide eisen of technisch complexe omgevingen hebben, bieden wij zowel advies als installatiehulp. Heeft u hiernaar nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.