Een groeiend aantal bedrijven maakt gebruik van Microsoft Teams dat als onderdeel met Office 365 wordt meegeleverd. Maar wat is het en waar zou je het voor kunnen gebruiken?

Microsoft Teams is oorspronkelijk door Microsoft bedoeld als chatdienst. De vraag die meteen gesteld zou kunnen worden is waarom we er nog een chatdienst bij zouden moeten krijgen. We hebben immers als Skype for Business en bijvoorbeeld Yammer.

Anders dan bij deze andere chatdiensten is het in Microsoft Teams mogelijk om bijvoorbeeld per afdeling of projectteam verschillende kanalen aan te maken voor diverse discussies of projecten. Hierdoor blijft de communicatie over deze onderwerpen gescheiden en daarmee overzichtelijker. Slack heeft deze mogelijkheid ook en Microsoft heeft Slack dan ook proberen over te nemen, maar dat is niet gelukt. Vandaar dat Microsoft zelf Microsoft Teams is gaan ontwikkelen.

Omdat Microsoft Teams verregaand geïntegreerd is binnen de overige Office 365 producten zoals Word en Excel, kun je de bestanden die daarmee gemaakt zijn eenvoudig delen met teamleden zonder dat je ze bijvoorbeeld hoeft te mailen. Daarnaast worden de chats bewaard en zijn ze doorzoekbaar waardoor je bepaalde uitspraken of afspraken gemakkelijk terug kunt vinden.

Microsoft Teams is volgens ons vooral geschikt voor de wat grotere organisaties waarin afdelingen of fysieke teams hier voordeel mee kunnen behalen. Projectorganisaties hebben daarbij mogelijk een extra voordeel aan Microsoft Teams. In kleinere omgevingen zal Teams veel minder een toegevoegde waarde opleveren, denken wij. Behoor je tot die laatste categorie organisaties, dan kun je dus net zo goed gewoon Skype for Business en/of Yammer blijven gebruiken.

In feite kun je met Microsoft Teams hetzelfde als met bijvoorbeeld Skype for Business, maar heeft het enkele functionaliteiten extra, zoals de doorzoekbaarheid van chats en het gegeven dat discussies gescheiden kunnen plaatsvinden. Wie daar behoefte aan heeft, zou eens serieus naar Teams moeten gaan kijken. Mensen die gewend zijn om met Slack te werken zullen waarschijnlijk nauwelijks een toegevoegde waarde in Teams vinden omdat Slack en Microsoft Teams heel veel overeenkomsten hebben. Teams is in tegenstelling tot Slack echter wel geïntegreerd in Office 365, dus bij een keuze tussen deze twee oplossingen, als er al met Office 365 wordt gewerkt, zou dit logischerwijs in het voordeel van Teams uit moeten pakken.