Waar zijn bedrijven anno 2018 nu het meest mee bezig als het gaat om ICT? Die vraag hebben wij voorgelegd aan onze consultants en daar kunt u weer uw voordeel mee doen. Want wat in de markt geldt, geldt waarschijnlijk ook voor u of zal binnen afzienbare tijd ook voor u kunnen gaan spelen. We hebben daarom een viertal trends voor u op een rijtje gezet. 

Beveiliging

Waar we ook komen, beveiliging is prioriteit nummer een geworden. De wereldwijde cyberaanvallen die meer dan 300.000 computers in 150 landen lam legden, hebben in 2017 namelijk een enorme schok teweeg gebracht. Vooral toen in de media bekend werd gemaakt dat veel ellende voorkomen had kunnen worden wanneer men tijdig gezorgd had voor updates, werden veel organisaties wakker. Een aantal van de “gevoeligheden” waar gebruik van werd gemaakt tijdens deze cyberaanvallen waren namelijk al enkele maanden bekend, inclusief de oplossingen daarvoor.

Cloud integratie

Dat we “de cloud in moesten”, was al bekend, maar hoe kunnen clouddiensten daadwerkelijk meer op gaan leveren dan alleen het verplaatsen van data en functionaliteit tegen lagere kosten? Dit is in 2018 een interessante vraag geworden. Men onderzoekt binnen een steeds groter aantal organisaties bijvoorbeeld de mogelijkheden om met behulp van de cloud sneller te kunnen reageren op marktveranderingen, beter te kunnen communiceren en om innovaties eerder te kunnen doorvoeren. Veelal vanuit een “hybride cloud” waarbij een deel van de ICT componenten on premise staat en een ander deel in de cloud bij derden. Vooral de integratie tussen beide werelden levert daarbij nog heel wat hoofdbrekens op die men in 2018 opgelost wil zien. 

Nieuwe medewerkers

Organisaties krijgen te maken met een groeiend aantal nieuwe medewerkers waarvoor ICT technologie iets is waarmee ze zijn opgegroeid. Zij verwachten niet alleen veel van ICT, zij kunnen zich zelfs geen bestaan meer voorstellen zonder ICT. De communicatie verloopt voor hen geheel digitaal, en over verschillende platformen. Zaken die geautomatiseerd kunnen worden, beschouwen zij veelal al taken die zij liever niet zelf meer willen uitvoeren. Ze begeven zich daardoor eerder op het gebied van creativiteit en innovatie, dan op productiewerk. De ICT binnen organisaties is daar echter nog lang niet altijd aan toe. Het zal een hele uitdaging worden om deze dingen nog beter op elkaar te laten aansluiten. 

Inzicht

ICT levert heel veel data op, maar nog steeds ontsluiten veel organisaties maar weinig van die data tot bruikbare en nuttige informatie. De behoefte aan dergelijke informatie groeit echter gestaag. In 2018 zal men daarom wederom, maar wel steeds meer volhardend, gaan proberen de juiste informatie tijdig boven water te krijgen. En dat in de breedste zin van het woord. Niet alleen wordt gezocht naar heldere stuurinformatie op het gebied van investering en omzet, maar bijvoorbeeld ook naar individuele prestaties, welzijn van personeel en bijvoorbeeld de kwaliteit van bepaalde leverancierrelaties.