De kracht van bewegend beeld is dat het in enkele minuten meer overbrengt dan pagina’s tekst. Video is daarmee een geweldig medium voor bedrijven. Je kunt er je identiteit goed mee laten zien, overzichtelijk instructies geven, de bediening of werking van iets snel uitleggen, etc. Daarnaast draagt het bij aan een positiever imago van de organisatie, mits goed gedaan, natuurlijk.

Panthera BV maakt, binnen haar Visual Media afdeling, video’s voor haar klanten. Vaak worden deze video’s online gebruikt en er zijn daarom een aantal specifieke zaken van belang die meegenomen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de dimensies of de duur van de film.

Om de aandacht vast te houden, mag een dergelijk filmpje meestal niet langer dan drie minuten duren. Daarbij moeten de beelden snel afgewisseld worden. Soms gaat het alleen om sfeerbeelden, de binnenkant van een kantoorpand met werkende mensen bijvoorbeeld, maar er kunnen ook testimonials worden opgenomen of instructievideo’s worden gemaakt.

Opvallend bij de productie van bewegend beeld is dat veel klanten die er voor het eerst iets mee willen doen, vaak niet goed weten wat. Daarbij hebben ze zelden een goed idee van de kosten. Belangrijk is daarom om te beginnen met de vraag wat de kijker moet doen na het bekijken van de film. En dus dient zich de vraag op wat voor soort film er eigenlijk gemaakt moet worden. Is de film bijvoorbeeld voorlichtend, informerend of juist meer voor promotiedoeleinden? Is het een onderdeel van een serie? Ook is het belangrijk zich te bezinnen op de vraag waar de film op gebruikt moet gaan worden. Zelden kan men dezelfde film zowel op een beurs, op een website en op bijvoorbeeld een tv scherm goed inzetten.

Natuurlijk geldt ook voor een film dat men zich moet afvragen voor wie deze gemaakt wordt. Een doelgroep met overwegend jongeren stelt andere eisen aan een film dan die voor senioren. En iedere filmer zal altijd willen weten wat je in de film wilt laten zien. Bijvoorbeeld hoe de scharnieren bevestigd worden in het raam of beelden van de prachtige tuin van het bedrijfspand.

Omdat in veel documentaires op televisie een voice-over wordt gebruikt, zou men dit als een must kunnen beschouwen. Dit is echter zeker niet altijd het geval! Op internet kan men zich een tal van situaties bedenken waarbij het geluid uitgeschakeld is en de voice-over dus lang niet in alle gevallen te horen zal zijn. Goede beelden, eventueel voorzien van teksten, zullen dan beter werken.

Animaties kunnen bijzonder illustratief zijn, bijvoorbeeld bij het laten zien van een bepaald proces. Afhankelijk van de complexiteit van een animatie kunnen de kosten echter hoog oplopen. Dit komt omdat er veel tijd in gaat zitten dergelijke animaties te ontwikkelen. Maak daarom goede afspraken vooraf over wat je verwacht van een animatie en wat dat maximaal mag kosten. Ga in alle gevallen naast de filmmaker staan, en probeer de opdracht niet ‘over de schutting’ te gooien. Jij weet alles over het bedrijf, de diensten, de producten, de doelgroep en de sfeer, hij over films maken. Die zaken moet je met elkaar combineren wil je een goed eindresultaat krijgen.

Over het budget voor films gesproken gaven we al eerder van aan dat dit bij veel mensen nogal onduidelijk is. De onduidelijkheid die met het produceren van bewegend beeld gepaard gaat is echter niet zo vreemd. Het palet van mogelijkheden, en daarmee bedragen, is enorm. Wie vraagt wat een filmpje kost, stelt een vraag als “wat kost een reis?”. Afhankelijk van waar je heen wilt en hoe ver je wilt gaan, varieert de prijs. Het is daarom goed om vooraf duidelijk te zijn over het maximaal te besteden budget en wat je daarvoor verwacht. Bedenk dat wanneer een professioneel relatief eenvoudig filmpje nodig is, daar vaak wel bedragen voor worden gerekend vanaf € 2.500. Dat is ook echt nodig. Dergelijke filmmakers maken gebruik van betere camera’s, nemen veel beeldmateriaal op en gebruiken betere editing software. Maar vooral mag men van dergelijke partijen ook verwachten dat ze qua compositie en bijvoorbeeld belichting veel meer kunnen dan de ‘huis-keuken-en-tuin-filmer’. Het verschil in het eindresultaat is zeer goed te zien als het van een serieuze filmer afkomstig is.