Inmiddels beschikken alle pc’s over een of meerdere USB poorten. Dat mag ook wel, want USB is sinds 1995 op de markt. De eerste USB poorten, die we nog steeds tegen komen, worden USB 1.0 genoemd. Daarna kwam USB 1.1 (bij velen nog wel bekend, wordt zelfs nog apparatuur in winkels verkocht met USB 1.1 ingangen er op). De specificaties hiervan zijn dat USB 1.1 maar liefst 40 keer zo langzaam is als USB 2.0.

USB is tegenwoordig de standaard voor vrijwel ieder extern aan te sluiten nieuw apparaat. Denk hierbij aan muizen en toetsenborden, maar ook aan scanners, harddisks, digitale foto- en videocamera's en memorysticks. Zodra u zo'n apparaat op de USB-poort van uw Windows XP pc aansluit, wordt het apparaat meestal onmiddellijk herkend. Alleen al daarom is de aanschaf van USB apparatuur een slimme zet. De Total Cost of Ownerschip (TCO) van dergelijke apparatuur is relatief laag. Er hoeven meestal geen of nauwelijks systeembeheerkosten gemaakt te worden voor het aansluiten van nieuwe apparatuur. 

FireWire is een standaard die door Apple op de markt is gebracht in 1995 en doet veel denken aan USB. FireWire is niet alleen aanzienlijk sneller als USB, het kan ook werken met langere kabels (bij USB mag dit de lengte van 2 meter niet overstijgen, terwijl bij FireWire een lengte van 5 meter geen probleem is). Daarbij levert USB 2.0 een vermogen van zo’n 2,5 Watt waarmee apparatuur zonder extra voeding gevoed kan worden. Met 2,5 watt kan bijvoorbeeld een muis of webcam worden gevoed, maar wordt meer prestatie verwacht, dan is een externe adapter al snel noodzakelijk. FireWire kan maar liefst 45 Watt leveren en kan dus meer eisende randapparatuur bedienen. 

Al kan FireWire dus meer, USB is breder in de markt gezet dan FireWire. Niet op de laatste plaats omdat USB apparatuur eenvoudiger plug-and-play kan worden ondersteund waardoor de installatie vaak eenvoudiger is. In praktijk heb je dus meer aan USB dan aan FireWire aansluitingen op de pc. Er zijn domweg nu meer toepassingen voor. Voor ongeveer 100 Euro kan de pc echter worden uitgebreid met een FireWire kaart en kan FireWire apparatuur alsnog worden aangesloten. 

De praktijk leert ons dat mensen steeds vaker een te kort aan USB poorten op hun pc hebben. Dit euvel kan eenvoudig opgelost worden door een extra insteekkaart toe te voegen (kost slechts enkele tientjes) of door op een USB port een zogenaamde USB hub aan te sluiten waar vaak weer 4 of 5 vrije poorten in zitten. 

Panthera BV levert pc’s met USB 2.0 poorten en USB randapparatuur, maar wij kunnen wij u ook voorzien van snelle FireWire insteekkaarten, FireWire randapparatuur, extra USB poorten voor op de pc en USB hubs.