Alhoewel vaak gesproken wordt over hard- en software, bestaat het belangrijkste en vaak kostbaarste deel van de ICT binnen een organisatie uit de gegevens die in bestanden op de harddisk op een server staan opgeslagen.

Het is goed te weten dat de klassieke opbouw van een netwerk (een of meerdere servers waarin fysiek harddiskruime in de vorm van harddisks) een mogelijkheid, maar niet de enige mogelijkheid is om om te gaan met diskruimte. Deze klassieke vorm wordt wel “Direct attached” genoemd omdat de harddisk direct verbonden is met één computer. De eenvoudigste vorm van Direct Attached Storage (DAS) is een enkel schijfstation of een enkel tapestation dat is verbonden met, en vaak ingebouwd in, een enkele computer. Het is randapparatuur die met een kabel direct is verbonden met de computer.

Een storage device, zoals een harddisk, hoeft niet per se in een server te zitten, maar kan ook elders worden geplaatst, gewoon ergens in het netwerk. We onderscheiden hier een aantal type apparaten in, zoals een SAN (Storage Area Network) dat zich ergens bevindt binnen het netwerk en een NAS (Network Attached Storage) waarbij het systeem via een TCP/IP-netwerk (dat kan dus zelfs internet zijn!) gekoppeld wordt. Een NAS-device wordt ook wel een bestandsserver, file server, 'filer' of 'NAS-appliance' genoemd.

Wat is nu het voordeel van een NAS?

Op de eerste plaats is het mogelijk alle data van een organisatie op een plaats op te slaan, op de NAS, zodat deze data niet verdeeld worden over verschillende harddisks ingebouwd in verschillende servers. Het maken van back-ups van een NAS is eenvoudig te regelen en meestal ook sneller.

Maar een NAS heeft meer voordelen. Ieder besturingssysteem, zoals Windows Server of Linux gebruikt namelijk zijn eigen techniek om naar harddisks te schrijven. Een aantal type NAS heeft dit deel van het besturingssysteem ‘in zich’ zodat bestanden aan de NAS worden afgegeven en door het apparaat zelf op de harddisk worden gezet. Dit gaat doorgaans vele malen sneller, maar ook met minder storingen gepaard. Tevens kan de NAS daardoor zelf bepalen waar en hoe bestanden worden weggeschreven, waardoor efficiënter met harddiskruimte en beveiliging omgesprongen kan worden.

Omdat een aantal NAS’en werkt met een eigen besturingssysteem, worden alle bestanden, van welke type server dan ook, op dezelfde manier weggeschreven. Het voordeel hiervan is dat echte sharing mogelijk wordt gemaakt. Linuxservers kunnen zonder problemen toegang krijgen tot bestanden die door een Windows Server op de harddisk zijn geplaatst en andersom. Iets wat zonder een dergelijke NAS nog wel eens voor hoofdbrekens zorgt.

Kortom, een NAS kan meer, is sneller en is in de regel ook (stukken) veiliger dan een ‘gewone harddisk’.

Of u nu over een DAS of een NAS beschikt, uiteindelijk zult u ook een tape-unit willen gebruiken als back-up. Het is echter maar de vraag hoe lang dat nog het geval zal zijn. Harddisks worden steeds goedkoper. Er is al een aantal organisaties die geen tape back-ups meer maakt. De back-up wordt geplaatst op een NAS (en dus op ‘normale’ harddiskruimte). Het terugzetten van bestanden is hierdoor uiterst snel en bijzonder veilig geworden, terwijl de kwaliteit van tapes daarentegen nog wel eens wat te wensen overlaat.

Hoe eenvoudig is het om het netwerk uit te bereiden met een NAS? In de praktijk is het eenvoudiger een NAS in het netwerk te plaatsen, dan een server uit te breiden met een extra harddisk. Een NAS is een ‘doos’ waar veelal een 220 volt stekker en een UTP (netwerk) contact op zit. Stekker in het stopcontact, netwerkkabel er in. De configuratie wordt eenmalig uitgevoerd zodat het apparaat herkend wordt binnen het netwerk, en de installatie is volbracht.

Maar waarom, als het zo slim is over een NAS te beschikken, hebben we er dan niet vaker van gehoord? Daar is een eenvoudige reden voor. Voorheen was harddiskruimte relatief duur. Een NAS werd daarom nagenoeg alleen binnen grotere organisaties toegepast. Door de daling van de harddiskprijzen konden leveranciers van deze producten zich ook gaan richten op bijvoorbeeld de MKB markt. Op de tweede plaats is het idee van een NAS een relatief nieuw concept binnen de kantoorautomatisering. Een aantal jaren geleden had men immers helemaal niet zo’n behoefte aan extra harddiskruimte. Pas de laatste jaren neemt deze zienderogen toe.

De kosten van een NAS vallen overigens erg mee. Vanzelfsprekend zijn er systemen te koop die “alles” kunnen en zeer groot zijn. De kosten daarvan kunnen oplopen tot wel 90.000 Euro. Maar HP verkoopt al een NAS voor een kleine 2.800 Euro waar zich standaard 320 GB harddiskruimte in bevindt. Op het moment dat men weet dat een dergelijke goedkope NAS als file server beter presteert dan een Linux of Windows Server, en tussen de helft en een derde van de prijs van de hardware van een dergelijke server kost, begrijpt men dat het een stuk goedkoper is om een NAS te plaatsen dan een ‘standaard’ server. Daarbij is een dergelijk systeem veel stabieler en veiliger als een gewone server. Natuurlijk, als een software pakket als MS Exchange of Oracle geïnstalleerd moet worden, dan blijft een server nodig. Een NAS moet dan ook vooral worden beschouwd als een storage device.

Wij geven u graag meer informatie over een NAS of over de eventuele toepasbaarheid van een NAS binnen uw organisatie. Maak geheel vrijblijvend een afspraak en we vertellen u er graag alles over!