De huid van bijvoorbeeld een krokodil heeft een harde structuur van zogeheten hoornplaatjes. Ooit willen voelen? Dan kan straks als Fujitsu haar nieuwe tablet in de winkels heeft liggen. Het Haptic Sensor Tablet moet straks namelijk de structuur van het scherm kunnen veranderen waardoor het anders gaat aanvoelen. Kijk je dan naar een afbeelding van de huid van de krokodil, dan zou het scherm ook het gevoelseffect van het aanraken van een krokodillenhuid moeten kunnen leveren.

Eerder schreven we al over wetenschappers die bezig waren om geuren via computers op te kunnen gaan wekken. Ook hebben we een artikel gewijd aan het bekijken van beelden door ze op het netvlies te projecten, i.p.v. via een beeldscherm te bekijken. Deze technieken bevonden zich toen (en nu nog steeds) in een uiterst experimentele fase. Op de Mobile World Congres dat in februari 2014 in Barcelona werd georganiseerd, heeft men op basis van de technologie achter de Haptic Sensor Tablet echter al een toepassing getoond die liet zien dat deze techniek al veel verder ontwikkeld is. Als bezoeker kon je draaien aan een virtuele kluis terwijl je het klikken van de knop goed kon voelen.

Het woord haptic (afkomstig van het Griekse haptikós) betekent ‘iets aanraken’. De haptische technologie is niet nieuw. Met deze technologie wordt door middel van trillingen een bepaald gevoel opgewekt of geregistreerd. Producten van bijvoorbeeld vliegtuigen en auto’s zijn hierin erg geïnteresseerd. Sensoren gebaseerd op de haptische technologie zouden namelijk goed gebruikt kunnen worden om onder andere de aerodynamica van voorwerpen te kunnen optimaliseren. Door ook veel onderzoek te doen naar hoe mensen dingen voelen, konden we al eerder met de haptische technologie slimme combinaties van trillingen realiseren die het idee van bepaalde structuren oproepen. Fujitsu is hier dus mee aan de haal gegaan in dit bijzondere tablet.

Te koop?

De praktische toepassing van deze technologie binnen consumentenartikelen blijkt nu dus veel dichterbij te zijn gekomen. Sterker nog, Fujitsu durft al voorzichtig een planning af te geven wanneer de Haptic Sensor Tablet aangeschaft zou kunnen worden. Men spreekt daarbij over ongeveer een jaar tijd.


VIDEO: Disney Research is ook druk bezig om het 'voelen'  via schermen te laten ervaren.