Het zou toch fraai zijn wanneer echt draadloos opladen mogelijk zou zijn, waarbij er op elke plek in een gebouw opgeladen kan worden. Dit is niet zo futuristisch als het lijkt!
Vrijwel iedereen heeft de beschikking over een wifi router, zowel op het werk als thuis. Als het mogelijk zou zijn om met wifi signalen apparaten van stroom te voorzien zou dat een enorme winst zijn. Er is dan een oplaadpunt wat constant aan staat (de router) en er hoeven geen kabels getrokken worden.
Verschillende organisaties, waaronder het MIT, onderzoeken manieren waarop stroom via wifi signaal getransporteerd kan worden. Dit met het doel om apparaten zonder kabels van stroom te voorzien. Zo heeft een onderzoeker van de Universiteit van Washington aangetoond dat het mogelijk is om een apparaat op te laden met wifi sensoren. Gebleken is dat de kwaliteit van de verbinding niet verslechtert wanneer een router als stroombron op deze manier wordt ingezet.
Een wifi router kan golven over meerdere kanalen verzenden. Een van deze kanalen wordt gebruikt voor het normale wifi signaal. De andere worden gebruikt voor de stroom doorgifte. Omdat ze gebruik maken van deze andere kanalen zitten ze het normale wifi signaal niet in de weg. De techniek achter dit geheel is vergelijkbaar met de werking van een zonnepaneel die energie uit licht omzet naar elektriciteit. Draadloze sensors kunnen radiogolven namelijk omzetten in elektriciteit.
Op dit moment is men in staat om op deze manier bijvoorbeeld een zeer eenvoudige camera van stroom te voorzien. Het duurt echter wel 35 minuten voordat de volgende foto gemaakt kan worden. Het doel van deze techniek moet daarom ook gezien worden als een manier om simpele apparaten en sensoren die nagenoeg niets verbruiken van stroom te voorzien. Denk hierbij aan IoT sensoren voor temperatuur e.d. die niets anders doen dan met enige regelmaat een meting doen en deze data doorgeven.
Wie hier meer over wil lezen kan de links hieronder volgen naar de sites van MIT1, University of Washington2 en Technische Universiteit Eindhoven3.