Nu door de coronacrisis veel meer mensen thuis zijn gaan werken ontstaan nieuwe vragen. Een van die vragen betreft de wens thuis te kunnen werken met meerdere schermen en de vraag hoe dat het beste geregeld kan worden.
Thuis anders
Niet iedereen werkt thuis met dezelfde machine als op de zaak. Soms gaat het om een thuis pc, soms om een in de haast aangeschafte laptop. Ben je gewend om op de zaak te werken met twee schermen, dan kun je er thuis achter komen dat dit niet altijd zomaar kan. Bijvoorbeeld omdat er maar één aansluiting op de pc of de laptop zit om een scherm op aan te sluiten.
Een VGA splitter dupliceert alleen
Een aantal van onze relaties is hier al tegenaan gelopen en dacht dat zij, door naar een buurtwinkel te gaan en een zogenaamde VGA splitter aan te schaffen, het probleem wel zouden kunnen oplossen.Een VGA splitter, ook wel een screen splitter genoemd, is een kabel die aan de ene kant in een laptop of pc gestoken kan worden, en aan de andere kant splitst en twee uitgangen heeft zodat die in twee losse schermen aangesloten kunnen worden. Dit type splitter is echter bedoeld om het videosignaal dat uit de computer komt te dupliceren. Gebruik je een VGA splitter dan krijg je dus op beide aangesloten monitoren hetzelfde beeld te zien.
Een VGA splitter is handig wanneer je een hypotheekadviseur bent en alles op jouw monitor wilt laten zien aan de klant die tegenover je zit. Dezelfde VGA splitter kan ook gebruikt worden om een monitor en een beamer tegelijkertijd aan te sluiten zodat de presentator naar een monitor kan kijken en hij zich niet steeds hoeft om te draaien om te zien wat er achter hem op het scherm wordt geprojecteerd.
Een VGA splitter dupliceert dus, maar dat is niet waar je op zoek naar bent wanneer je met twee schermen thuis wilt werken. Je wilt dan op het ene scherm Excel open hebben kunnen staan en in het andere misschien Outlook. Met een VGA splitter zal dat dus niet lukken.
Ingebouwde oplossingen
Sommige videokaarten, zowel die van pc’s als van laptops, kunnen meerdere beeldschermen tegelijkertijd aansturen. Vaak hebben dit soort machines meerdere videouitgangen en daar kunnen dan verschillende monitoren gelijktijdig op aangesloten worden.
Let wel op, want soms zijn dit verschillende aansluitingen, zoals een HDMI en DVI poort en heb je dus zowel kabels als monitoren nodig die op die manier aangesloten moeten kunnen worden.
Ook kan het zijn dat er een andere beperking is. Dan is het wel mogelijk om twee monitoren aan te sluiten, maar dan is er wel een maximale resolutie voor beide monitoren en die kan onderling verschillen. Zoek je op internet naar het type machine, dan is dat snel te achterhalen omdat dit genoemd wordt onder de specificaties.
Een aantal apparaten beschikt overigens niet over meerdere videouitgangen, maar over een “bijzondere” uitgang. Hierop kan dan een speciaal soort splitter worden aangesloten waar wel meerdere monitoren op kunnen worden aangesloten die onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd.
Een externe USB videokaart
Is een videokaart niet voorbereid op het aansturen van meerdere monitoren, dan maakt het niet uit hoeveel videouitgangen het apparaat heeft. Vaak werkt dan maar een van die uitgangen tegelijkertijd of komt hetzelfde signaal uit alle uitgangen zoals bij een VGA splitter. Iedere monitor zal dan dus hetzelfde beeld laten zien.
Toch hoeft het hier niet te stoppen. Er zijn namelijk zogenaamde USB videokaarten in de handel verkrijgbaar waarmee het onafhankelijk aansturen van meerdere monitoren alsnog mogelijk wordt gemaakt. Deze zijn wel duurder dan VGA splitters, maar dat is ook logisch. Hier zit immers een videokaart in verwerkt. Een VGA splitter kost rond de €20, een USB videokaart met meerdere uitgangen rond de €100.