Microsoft heeft in een aantal van haar producten intelligente technologieën doorgevoerd die het leven van gebruikers moeten vereenvoudigen. Waar zie je dat terug?

Kunstmatige Intelligentie, soms beter bekend onder de Engelse naam Artificial Intelligence (AI), kent in films en verhalen een vaak dubieuze rol. Meestal keert het zich daar tegen ons in de vorm van een supercomputer of Android en uiteindelijk kunnen we er nog maar net op tijd voor zorgen dat we het overleven.

Artificial Intelligence binnen de kantoorautomatisering is echter niet uit om ons te vernietigen. Het wordt gebruikt om ons leven eenvoudiger en leuker te maken. Daarnaast kunnen we er efficiënter door werken. Laten we maar eens kijken naar een aantal voorbeelden die nu al bestaan of op zeer korte termijn beschikbaar komen binnen Microsoft Office 365.

Excel

Veel gebruikers van Excel stoeien met het maken van complexe analyses. Insights, een nieuwe functionaliteit die net aan Excel is toegevoegd, moet automatisch patronen markeren zodat bijvoorbeeld snel trends worden herkend. Excel dus die, zonder dat het opdracht krijgt van de gebruiker, zelf naar deze patronen op zoek gaat en ze aanbiedt. Een soort datamining: AI dat binnen Excel aan het werk is.

Outlook

Ook Outlook kent al een aantal AI onderdelen. Zo kan het automatisch reizen en leveringen herkennen en daarmee waarschuwingen geven als het tijd is om te vertrekken. De nieuwste versie vermeld nu ook informatie over het verkeer op basis van realtime verkeersinformatie en kan zelfs rekening houden met de planning van het openbaar vervoer.

Acronyms

Eerdaags zullen we als AI oplossing ook iets als Acronyms mogen verwachten waarmee interne afkortingen zoals POM (Panthera Online Marketing) en PTS (Panthera Technical Services) worden herkend en begrepen zodat bijvoorbeeld stagiaires of nieuwe medewerkers, die deze afkortingen niet kennen, automatisch op de hoogte worden gebracht van hun betekenis. Acronyms herkent de veel gebruikte interne afkortingen doordat het documenten en bijvoorbeeld emailtjes leest en interpreteert.

Microsoft Whiteboard

Met behulp van Microsoft Whiteboard, dat voor Windows 10 apparaten beschikbaar wordt gesteld, kunnen teams samenwerken op meerdere machines en vanaf verschillende locaties. Een AI onderdeel van Whiteboard is dat het handgetekende vormen herkent en dat in standaardvormen automatisch om kan zetten waardoor bijvoorbeeld met de hand getekende stroomdiagrammen tot professioneel uitziende overzichten kunnen worden omgezet.

OneDrive en SharePoint

Zelfs in OneDrive en SharePoint wordt AI al toegepast. Binnen die omgevingen kunnen afbeeldingen zoals rekeningen of screenshots automatisch worden herkend en op die manier teruggevonden worden. Het wordt mogelijk om de tekst gefotografeerd op whiteboards te doorzoeken en bijvoorbeeld visitekaartjes te vinden die gefotografeerd zijn.

Kunstmatige intelligentie is dus niet iets wat komt, maar wat er al is en wat al gebruikt wordt. Misschien zijn we nog niet zo ver dat een robot als Data uit de Star Trek Next Generation serie ons bijstaat, maar we staan wel degelijk aan de basis van een lange weg waarbij computers ons steeds meer intelligent zullen gaan ondersteunen in dat wat we willen bereiken.