Vaak is het nodig om een scherm van een computer te laten zien aan iemand op afstand, bij voorbeeld om support te geven of een presentatie te laten zien. Er zijn hiervoor tal van opties, ieder met eigen voor– en nadelen. Vaak is hier een apart programma voor nodig, maar recent is de mogelijkheid gekomen om dit rechtstreeks via browsers te doen. Hierdoor is het niet meer nodig om speciale software te installeren en configureren.

Deze nieuwe optie om via een browser een scherm te delen is mogelijk gemaakt door een combinatie van een aantal nieuwere technieken die de laatste tijd aan browsers zijn toegevoegd. Dit zijn zaken waarmee browsers toegang kunnen krijgen tot schermen, dit als video kunnen streamen en van browser tot browser kunnen communiceren.

Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat alleen een browser nodig is en dat geen extra software geïnstalleerd hoeft te worden. De nadelen zijn dat de ondersteuning op dit moment nog niet overal gelijk is tussen browsers en dat ondersteuning alleen in de nieuwste versies van browsers aanwezig is. Ook is het alleen mogelijk om een scherm te tonen. Het op afstand overnemen van een andere computer, zoals met TeamViewer, is niet mogelijk.

Onze verwachting is dat ontwikkelaars de komende tijd nieuwe diensten zullen ontwikkelen op basis van deze techniek. Hierbij denken wij niet alleen aan het delen van schermen, maar ook bij voorbeeld het beveiligd uitwisselen van bestanden zonder tussenkomst van (cloud) servers.

Zelf proberen

Wie dit nu al in werking wil zien kan onze testpagina bezoeken. Hier is een recente desktop versie van Google Chrome of Mozilla Firefox voor nodig.

Door op de knop “Scherm delen” te klikken wordt er een pop-up of venster geopend waarin gekozen kan worden wat er precies gedeeld moet worden. Er is dan een keuze tussen een of meer fysieke schermen, een programmavenster, of een tabblad van de browser. Na een keuze gemaakt te hebben kan de URL onderaan de pagina doorgestuurd worden naar iemand anders.

De ontvanger kan op deze link klikken om het gedeelte scherm te zien via een “video” op de webpagina. Afhankelijk van de browser moet er mogelijk op de Play knop van de video geklikt worden voordat het beeld wordt doorgegeven. Ook kan het enkele seconden duren voordat het beeld geladen wordt. Om alles beter te kunnen zien is het uiteraard ook aan te raden om de video schermvullend weer te geven.

De verzender kan het makkelijkste de verbinding verbreken door de pagina te sluiten.

Let op: De pagina is voor testdoeleinden gemaakt. Dit is nog steeds experimentele technologie, en de werking kan daarmee niet gegarandeerd worden. Het uitkomen van nieuwe browserversies kan een impact hebben, en browserextensies en plug-ins kunnen ook invloed hebben op het wel of niet werken. Verder is de verbinding tussen de browsers wel beveiligd, maar iedereen die in het bezit is van de juiste URL kan mee kijken. Het tonen van gevoelige informatie met deze testpagina is daarom niet aan te raden.

Bestaande oplossingen

Terwijl deze nieuwe technologien worden ontwikkeld bestaan natuurlijk nog steeds een aantal alternatieven om schermen te delen.

TeamViewer

De meest bekende oplossing om een scherm te delen is waarschijnlijk TeamViewer. Dit is een stabiele oplossing die zowel privé als bedrijfsmatig ingezet kan worden. TeamViewer geeft ook de optie om een gebruiker het scherm van een ander compleet over te nemen, bij voorbeeld om bepaalde taken binnen een PC op een andere locatie te kunnen uitvoeren. Het voordeel van TeamViewer is de makkelijke installatie en bediening. Nadelen zijn dat er licentiekosten aan verbonden zijn en dat een firewall de verbinding kan blokkeren. Er zijn ook een aantal programma's die soortgelijke functionaliteit bieden zoals AnyDesk en Splashtop.

Microsoft Teams

Binnen bedrijven die al Office 365 gebruiken kan Microsoft Teams ook een goede optie zijn. Teams zal waarschijnlijk al geïnstalleerd en geconfigureerd zijn, en werknemers zullen collega’s al als contacten hebben ingesteld of deze anders makkelijk kunnen vinden. Via een chat kan er een scherm of programmavenster gedeeld worden met een of meer anderen. Teams is vooral geschikt voor gebruik binnen een organisatie. Afhankelijk van hoe Teams is ingesteld kan het zijn dat externen alleen door beheerders toegevoegd kunnen worden, of helemaal niet toegevoegd kunnen worden.

VNC

VNC, of Virtual Network Computing, is een langer bestaand protocol om schermen te delen. Omdat het om een open protocol gaat is iedereen vrij in de keuze van programma en hoeven er geen abonnementskosten betaald te worden. De meest gebruikte programma’s hiervoor zijn TightVNC en UltraVNC. VNC is een robuust protocol, maar de programma's die hiermee werken zijn over het algemeen voor een meer technisch publiek gemaakt. Ze zijn daarmee vaak minder geschikt voor ad-hoc scherm delen zoals vaak nodig is bij het geven van support.