Google komt met een eigen browser uit. Is dat nu echt nodig naast Microsoft Internet Explorer, Firefox en al die andere bekende namen?
De nieuwe browser is volgens Google vanaf de bodem opnieuw ontwikkeld. De "engine" van de browser, het deel dat code omzet in pagina's die een bezoeker kan lezen, is echter gebaseerd op die van de Apple browser Safari.
Wat kan deze browser meer of anders dan de bekende alternatieven?
Google geeft aan dat haar browser er op gericht is applicaties te draaien binnen de browser, iets wat steeds meer gebeurt. Een voorbeeld hiervan is dat terminal servers bijvoorbeeld via browsers te benaderen zijn, maar denk ook aan webmail clients, diverse ASP diensten, video’s en bijvoorbeeld spelletjes.
Net als bijvoorbeeld Internet Explorer 7 van Microsoft, beschikt Google Chrome over tabbladen. Als een programma binnen een tabblad vastloopt, dan loopt alleen die tab vast. De overige tabbladen blijven gewoon doorwerken. Dat is natuurlijk een goede zaak.
Het is mogelijk om binnen Google Chrome een tab te starten die de privacy meer waarborgt. Websites die onder die tab geopend worden kunnen namelijk geen informatie op de computer opslaan, zoals cookies. Overigens heeft Internet Explorer 8 deze mogelijkheid ook. Daar wordt dit ‘InPrivate’ genoemd.
Een nadeel van Internet Explorer tot nu toe is dat wanneer een tab afgesloten wordt, niet altijd alle lopende processen die onder die tab zijn gestart, ook altijd worden afgesloten. Google Chrome doet dit wel.
Vanzelfsprekend heeft Google een goede naam en mag men daarom veel verwachten van deze browser. Of het meteen een grote concurrent wordt van Microsoft Internet Explorer (ongeveer 75% van de markt!) en Firefox is echter nog maar de vraag. Mensen stappen niet zo heel snel over, blijkt in de praktijk, tenzij er echte voordelen te behalen zijn. Google is van mening dat die er zijn, maar of het grote publiek dit ook ziet moeten we nog ervaren.