De meeste mensen kiezen de standaard browser of Chrome wanneer ze gaan internetten. In dit artikel gaan wij in op een aantal browsers en waarom je voor een van de alternatieven zou kunnen kiezen.
Hieronder noemen wij eerst een aantal verschillende browsers, met daarna advies over de keuze. In dit artikel gaan wij specifiek in op desktop browsers. Wij slaan daarmee browsers voor telefoons, tablets, televiesies en andere devices over.
De standaardbrowsers
De vier grote browsers zijn op dit moment Chrome, Edge, Firefox en Safari. Samen hebben zij een marktaandeel van meer dan 90%1.
Google’s browser Chrome is op dit moment verreweg de meest gebruikte browser. Het marktaandeel van deze browser is sinds de introductie in 2008 snel gegroeid en ligt sinds een aantal jaar tussen de 60 en 70 procent wereldwijd. Google heeft een groot deel van de browsermarkt weten te veroveren omdat ze lang een browser konden bieden die sneller en beter werkte dan Internet Explorer. De dominantie die Google heeft zowel in zoekmachines als platforms van YouTube heeft hier ongetwijfeld bij geholpen.
Microsoft Edge bestaat inmiddels ruim zes jaar en is de opvolger van de bekende Internet Explorer. In wezen is dit dezelfde browser als Chrome, met extra integraties voor Windows en een iets andere uitstraling. Ondanks het feit dat de browser nagenoeg hetzelfde werkt als Chrome en dat het standaard geïnstalleerd is op Windows computers heeft Microsoft nog niet veel van de markt in handen weten te krijgen.
Mozilla’s browser Firefox was de browser die de dominantie van Internet Explorer doorbrak en daarmee ook de weg vrijmaakte voor Chrome. Firefox was in het verleden echter merkbaar trager dan Chrome en verloor mede daardoor de strijd om de gebruikers. Tegenwoordig doet Firefox het niet onder voor Chrome wat betreft snelheid, en heeft een aantal voordelen voor gebruikers die privacy waarderen.
Apple’s Safari was lang een niche browser, met name omdat deze alleen beschikbaar is voor macOS, terwijl de eerder genoemde browsers beschikbaar voor zowel Windows, macOS als Linux. Het marktaandeel van deze browser is in het afgelopen decennium gestegen doordat er meer gebruik wordt gemaakt van Apple computers en laptops.
Naast de bovengenoemde browsers zijn er een aantal browsers die grotendeels hetzelfde werken als de eerder genoemde browsers, maar met een eigen insteek. Opera was lang de browser voor mensen die innovatie en een alternatief voor de grote browsers zochten. Veel functies die nu als standaard worden gezien, zoals tabbladen, werden gepopulariseerd door Opera. Brave profileert zich sterk op het gebied van veiligheid en privacy. De browser heeft standaard bescherming tegen veel verschillende tracking technieken en blokkeert daarbij ook sommige advertenties. Vivaldi is gemaakt voor gebruikers die de browser in alle details willen kunnen aanpassen in uiterlijk, maar ook in functioneren door middel van bij voorbeeld macro’s.
Er zijn verder tal van projecten die op basis van bestaande browsers of eigen programmatuur een browser hebben gemaakt. Door de complexiteit van websites tegenwoordig lukt het deze projecten echter zelden om goed van de grond te komen.
Gespecialiseerde browsers
Naast de “gewone” browsers die hierboven zijn genoemd, zijn er nog veel meer browsers beschikbaar. Hieronder gaan wij in op een aantal die voor specifieke doeleinden zijn ontwikkeld.
Een browser die met enige regelmaat in het nieuws komt is Tor. Deze browser is ontwikkeld specifiek om het Tor netwerk te gebruiken. Het netwerk is een laag bovenop het gewone internet voor anonieme communicatie. Dit is vaak het netwerk wat bedoeld wordt wanneer er over het dark web wordt gesproken. Dit betekent overigens niet dat het alleen door criminelen wordt gebruikt. Het netwerk wordt veel gebruikt door mensen die in landen met repressieve regimes wonen, maar ook journalisten, onderzoekers, mensenrechtenactivisten en anderen die veel waarde hechten aan privacy.
Voor research zijn er programma’s die het mogelijk maken om webpagina’s te laden en daar aantekeningen bij te plaatsen en verbindingen te tekenen. Een paar voorbeelden hiervan zijn Kosmik, Nette, Synth en Sprout.
Er zijn ook een aantal bedrijven die manieren proberen te vinden om een toename in online en hybride werk beter te laten verlopen. Het gaat om de browser van The Browser Company, Sidekick en Mighty. In deze lijst past ook TalonWork, een browser gemaakt voor zakelijk gebruik met een focus op controle door systeembeheerders. De genoemde browsers zijn allen nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en toegang is alleen op basis van uitnodiging. Naast deze zijn er ook Bonsai en Polypane, browsers die zich specifiek richten op (web) ontwikkelaars.
Tot slot willen wij ook Lynx noemen. Deze browser is onderhand 30 (!) jaar oud en was tot 2018 de oudste actief ondersteunde browser. Wat Lynx anders maakt dan veel andere browsers is dat het compleet tekst gebaseerd werkt. Een voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uitziet wordt getoond in deze afbeelding. De browser kan nog steeds gedownload en gebruikt worden, maar ondersteunt weinig mogelijkheden van het moderne web. Veel websites zullen daarom minder goed of helemaal niet werken. In noodgevallen kan het echter een uitkomst zijn wanneer er vanuit een server (zonder grafische gebruikersinterface) een website bezocht moet worden.
Welke browser moet ik kiezen?
Voor normaal internetgebruik is de keuze vooral een van smaak. De browsers die hierboven worden genoemd onder “Standaard browsers” functioneren allemaal nagenoeg hetzelfde. De tijd dat een browser wezenlijk meer kon of beduidend sneller was dan een andere is voorbij.
Wie veel werkt met de diensten van Apple, Google of Microsoft kan kiezen voor de browser van dat bedrijf om het voordeel te krijgen van de integratiemogelijkheden met die diensten. Wie veel waarde hecht aan privacy kan beter Firefox of Brave kiezen, en juist niet Chrome of Edge. Als er een sterke wens is om alles in de kleinste details aan te kunnen passen neemt het beste Vivaldi. Er kan uiteraard ook een keuze gemaakt worden op basis van de look & feel van een van de programma’s. Als er specifieke eisen zijn buiten het normale browsen om, dan is het de moeite waard om ook naar de gespecialiseerde browsers te kijken.
Binnen bedrijven hebben de browsers Chrome en Edge een voordeel boven andere browsers. Deze browsers hebben uitgebreide mogelijkheden om beheer mogelijk maken met z.gn. administrative templates (admx). Dit is een manier waarop beheerders de instellingen van de browsers op alle werkplekken vanuit een centrale server kunnen beheren. Dit geeft de mogelijkheid om bij voorbeeld voor een heel bedrijf een update– en beveiligingsbeleid op te stellen, standaardinstellingen te configureren, snelkoppelingen naar intranet sites te plaatsen, of om bepaalde sites te blokkeren.