In de afgelopen 10 jaar is de vraag naar meer en snellere opslagmedia exponentieel toegenomen. In mijn notebook bevindt zich hierdoor al meer dan het dubbele van de harddiskruimte die enkele jaren geleden nog als extreem groot werd beschouwd op een fileserver.

Naast deze groei heeft zich tegelijkertijd de vraag naar mobiele opslagmedia kenbaar gemaakt. Begonnen we met dure 16MB USB sticks, nu praten we al snel over 32GB cards voor in telefoons en digitale camera’s. Veel opslagruimte dat weinig ruimte inneemt dus.

Gebleken is dat de kleine en vaak mobiele opslagmedia daarbij niet altijd zo stabiel zijn voor het (vooral langdurig) opslaan van data. Hoewel het tegendeel ook wel eens bewezen werd door een USB stick: na een wasbeurt kwam deze ongeschonden uit de wasmachine en heeft het nog jaren volgehouden. Is de data op het medium van cruciaal belang, dan blijven echter goede back-ups toch echt noodzakelijk, zeker op dit soort opslagmedia.

PK K'1

De firma Premium Keys (PK) heeft een USB stick op de markt gebracht die geen USB stick meer zou mogen heten. Het gehele apparaat is niet veel groter dan de USB stekker en daarmee de kleinste USB opslagmedia die ik ook heb gezien.

Wanneer deze zogenaamde PK K’1 in het notebook wordt gestoken, zie je hem nauwelijks en hij kan ook gewoon blijven zitten wanneer het notebook in de notebooktas wordt gestopt. Deze toepasselijk genoemde ‘stay-in USB key’ biedt 64GB of 32GB opslagruimte en haalt snelheden tot maar liefst 140 MB/s doordat het USB 3 ondersteunt.

LaCie Fuel

LaCie heeft ook nagedacht over mobiele opslagmedia en daarom gekozen voor een oplossing dat bestaat uit een kastje die draadloos een 1TB harddisk toevoegt aan bijvoorbeeld een notebook: de LaCie Fuel.

In het kastje bevindt zich naast de harddisk een accu waarmee de LaCie Fuel ongeveer 10 uur onafgebroken kan werken.

De AirPlay mogelijkheden van dit apparaat zullen Apple gebruikers blij kunnen maken.

LaCie Rugged

LaCie heeft nog een oplossing in haar assortiment die interessant kan zijn: de LaCie Rugged. Deze oplossing is ideaal voor hen die niet altijd even voorzichtig met hun harddisk om kunnen gaan. Als fotograaf gebeurt het onze collega’s nog wel eens dat ze op bijzondere locaties moeten werken en zelfs er op moet klimmen voor het beste shot. Dat daarbij wel eens iets vies wordt of valt, moge duidelijk zijn. In de bouw kom je dergelijke omstandigheden natuurlijk ook wel eens tegen.

Met USB 3 en een snelheid van 385MB/s doet deze LaCie Rugged zeker mee met de snellere jongens. Gevat in een soort rubberen jasje overleeft de harddisk een val van iets meer dan een meter, mits hij niet in gebruik is. En dat heeft zich al meerdere malen bewezen.

Elgato Thunderbolt Drive+

Elgato biedt uiterlijk gezien een min of meer standaard externe harddisk met zijn Elgato Thunderbolt Drive+. Maar wie de specificaties bekijkt weet dat dit toch zeker geen doorsnee apparaat is. Deze harddisk is zeer snel (420 MB/s). Hiermee is dit apparaat een van de allersnelste externe USB harddisks op de markt verkrijgbaar. Een ander bijkomend voordeel is dat de drive geen enkel geluid maakt. Ik moest tijdens het testen van dit apparaat regelmatig controleren of hij het nog wel deed, zo gewend ben ik er aan om externe harddisk te horen ‘werken’.

De Thunderbolt Drive+ voldoet overigens aan de IP64 eisen, waardoor hij onder andere goed beschermd is tegen stof en opspattend water. Handig dus in bijvoorbeeld werkplaatsen of wanneer de drive buiten gebruikt moet kunnen worden.

Kingston DataTraveler HyperX Predator

Kingston heeft in haar Kingston DataTraveler HyperX Predator de ongelofelijke omvang van 1TB opslagcapaciteit in een kleine USB stick weten te proppen. Het kost wat (duurder dan een laptop!), maar dan heb je ook wat!

De snelheid van deze stick loopt voor leesprocessen op tot 240 MB/s, wat natuurlijk keurig is voor een USB stick (velen halen de 60 MB/s niet…). Ideaal voor mensen die met grote hoeveelheid data of software regelmatig vliegtuigreizen moeten ondernemen.

Kortom

Kortom, de vraag wordt beantwoord, maar een alles in een apparaat is er (nog) niet.

Weet daarom goed wat je nodig hebt aan functionaliteit voordat je op koopjesjacht gaat!