Wanneer je beschikt over een mesh wifi netwerk, dan heb je een draadloos netwerk waarbij de wireless access points continue draadloos met elkaar in verbinding staan. Dit zorgt ervoor dat overal binnen het bereik van deze wireless access points een goed wifi netwerk bestaat.

Wat is een mesh wifi netwerk?

Bij een mesh wifi netwerk is er sprake van een draadloos netwerk waarbij de wifi punten (access points) onderling draadloos met elkaar communiceren. Dit betekent dat het niet meer nodig is om kabels te trekken naar elk wifi punt. Dit is een ideale oplossing omgevingen waarbij één van de access points is aangesloten op het bekabelde netwerk en de overige niet bekabeld kunnen worden.

Bij mensen thuis bij voorbeeld waar beneden de internetaansluiting het huis binnenkomt maar boven te weinig bereik is en waar geen kabels naartoe getrokken zijn. Bij een bedrijfsnetwerk bij voorbeeld wanneer een access point op een moeilijk bereikbare plek opgehangen moet worden of wanneer het trekken van kabels om andere reden onmogelijk of ongewenst is.

De term mesh zou het beste naar het Nederlands vertaald kunnen worden met een maas. Omdat in een mesh netwerk elk mesh apparaat met elkaar in contact kan worden gebracht ontstaat er een soort visnet (een maas) en dus is dit daarom een passende benaming.

Het voordeel van een dergelijke constructie is dat de meest efficiëntie wijze van transport opgezet kan worden. Je kunt immers van Utrecht naar Arnhem via Amsterdam maar ook via Ede. Via Ede is een stuk korter en daarom zal het mesh netwerk voor die route kiezen. Maar stel dat de weg naar Ede geblokkeerd is, dan kan de route via Amsterdam worden gekozen. We komen dus altijd in Arnhem aan.

Uit dit voorbeeldje kun je de terechte conclusie trekken dat een mesh netwerk met twee nodes niet alles uit de mogelijkheden haalt. Pas bij drie nodes kan immers de meest efficiënte route gekozen worden. Dat klopt helemaal!

Hoe werkt het?

Bij een mesh wifi netwerk staan meerdere wifi punten constant in verbinding met elkaar. Deze punten werken samen, zodat overal in het pand een goed draadloos internet bereik wordt bereikt. Je hoeft hiervoor dus niet om te schakelen naar een ander wifi netwerk. Alles gaat geheel automatisch.

Mesh draagt namelijk automatisch zorg voor een naadloos netwerk. Dat wil zeggen dat er wordt doorgeschakeld op een ander wireless access point binnen hetzelfde wifi netwerk als deze dichter in de buurt komt doordat iemand bijvoorbeeld met een laptop naar de bovenverdieping van het huis gaat.

Mesh zorgt ervoor dat de netwerkbelasting over de wireless access point wordt verdeeld. De onderlinge communicatie gaat over een apart netwerk waardoor de snelheid voor gebruikers niet aangetast wordt. Bij een repeater (ook wel wifi-versterker genoemd) is dat niet het geval. Een repeater stuurt gegevens over dezelfde kanalen als de rest van het wifi netwerk waardoor de belasting op het netwerk ook sterk toe kan nemen. Omdat een mesh netwerk daar aparte kanalen voor vrijhoudt zal het minder snel snelheid verliezen. Daarnaast hoeft niet ieder wireless access point apart ingeregeld te worden en is er ook maar één wifi netwerk nodig.

Mesh is daarbij niet voorbehouden aan wifi access points alleen. Mesh kan bijvoorbeeld ook geïntegreerd zijn in een router of in een IP-camera. Hierdoor communiceren de router, de camera en de wireless access point direct draadloos met elkaar.

Omdat elke fabrikant een eigen mesh technologie heeft, kun je niet zomaar verschillende merken mesh apparatuur met elkaar verbinden. Als je dat wel zou willen doen, kun je maar beter gaan denken aan een oplossing met repeaters. Die zijn doorgaans ook goedkoper maar nemen zoals hierboven genoemd zelf extra bandbreedte van het netwerk in beslag waardoor de snelheid kan afnemen. Een ander alternatief is het toevoegen van bedrade access points, maar daarvoor is het uiteraard wel nodig om netwerkkabels te trekken naar elk wifi kastje.

Een voordeel van mesh is ook dat het uiterst eenvoudig op te zetten en uit te bereiden is. Veel fabrikanten leveren bijvoorbeeld routers in combinatie met de mesh wireless access points die je na het plaatsen van de router meteen in gebruik kunt nemen zonder dat er sprake hoeft te zijn van een noemenswaardige configuratie. Ook bij het uitbreiden is het vaak een kwestie van een nieuwe access point op een gewenste plek neer te zetten.

Gebruik

Hoewel een mesh netwerk voor de thuissituatie gemakkelijk kan zijn, zijn er ook toepassingen denkbaar op heel andere terreinen.  Bijvoorbeeld daar waar veel sensoren worden geplaatst, zoals een alarmsysteem en camera's. Een mesh netwerk is veel moeilijker fysiek te beschadigen omdat bij uitval van een deel van het mesh netwerk de rest gewoon blijft werken. Daarnaast kunnen de losse punten met elkaar communiceren en naburige informatie doorgeven. Daardoor is het niet alleen eenvoudig mogelijk om te weten te komen waar de inbreker het pand is betreden, maar ook welke kant hij oploopt.