Bij Panthera hebben we sinds enige tijd de beschikking over een “wifi 6” netwerk gekregen. Ook is een aantal van onze klanten daarop overgestapt. Maar was dit wel nodig?

Nieuwe standaard

Wifi 6 is niet nieuw want het werd al in 2019 gelanceerd met als naam 802.11ax. Wifi 6 kwam als verbetering van wifi 5 (802.11ac). Toch duurde het nog even voordat wifi 6 echt werd omarmd. De eerste reden was dat veel bestaande wifi-apparatuur het prima deed. En waarom iets veranderen als het nog goed is? Daarnaast was in het begin de wifi 6 apparatuur niet echt goedkoop te noemen. Goede redenen om nog even te wachten.

Maar wifi 6 zorgt wel voor hogere snelheden en levert ook meer capaciteit. In omgevingen waarin steeds meer met wifi wordt gewerkt, is dat geen overbodige luxe. En nu de prijs van de wifi 6 apparatuur is gedaald, is dat een reden om hier weer eens naar te kijken. Zeker als de huidige apparatuur aan vervanging toe is.

Voor wat?

Belangrijk is om zich te realiseren dat wifi 6 alleen gebruikt kan worden op apparaten die voor wifi 6 geschikt zijn. Laptops en smartphones met 802.11ax zijn nu nog niet bij heel veel mensen in gebruik maar dit aantal groeit snel. Smartphones van het hogere segment ondersteunen wifi 6 al een aantal jaar. Zowel de iPhone 11 als Samsung Galaxy S10 (beide uit 2019) ondersteunen wifi 6. De ondersteuning voor wifi 6 begint nu ook in het middensegment te komen terwijl het hogere segment nu ook ondersteuning voor wifi 6E begint te krijgen.

Bereik

Daar waar we voorheen voor een goede wifi-dekking soms zes access points (AP’s) nodig hadden, bereiken we met vier wifi 6 AP’s vaak al hetzelfde. Omdat wifi 6 op een lage (2,4 GHz) en hoge frequentie (5 GHz) tegelijkertijd werkt, is het bereik een stuk beter. De lage frequentie wordt gebruikt om door obstakels zoals muren heen te komen die voor de hoge frequenties een probleem vormden. En dat werkt vaak prima.

Er is ook een uitbreiding met de naam wifi 6E. Deze standaard voegt naast de 2,4 GHz en 5 GHz nog een spectrum toe op 6 GHz. Door hiervan gebruik te maken kunnen nog hogere snelheden gehaald worden. Doordat er op 6 GHz nog weinig (netwerk) signalen worden gestuurd zal er ook minder last zijn van interferentie, wat nog vaak een probleem is op 2,4 GHz. Het nadeel van deze hogere frequentie is dat het nog gevoeliger is voor obstakels zoals muren, vloeren en plafonds.

Snelheid

Omdat de hoogste snelheid van wifi 6 ongeveer drie maal hoger is dan dat van wifi 5 zou je verwachten dat je sneller kunt internetten. Maar de internetsnelheid hangt vaak vooral af van de verbinding die met de provider is afgesloten, niet zozeer van de ‘interne’ snelheid. Daarom zal je deze snelheidswinst waarschijnlijk vooral merken op een laptop of tablet die data via wifi uitwisselt met een server of NAS binnen het lokale netwerk (LAN) en minder met het internet. Als het huidige wifi netwerk heel oud is en alleen de 2.4GHz frequentie gebruikt dan zal een upgrade wel groot verschil maken.

Capaciteit

Wie werkt met smart lighting of bijvoorbeeld een smart deurbel kan baat hebben van wifi 6. Dit nieuwe netwerk zorgt namelijk voor meer stabiliteit en continuïteit als het gaat om meervoudige verbindingen. De smart apparaten zullen bij wifi 6 namelijk niet het gehele kanaal bezet houden maar alleen dat krijgen wat ze nodig hebben qua bandbreedte en daarom kanalen delen. De ruimte die overblijft kan gebruikt worden voor diensten die meer aandacht nodig hebben, zoals het streamen van diensten die geen haperingen kunnen gebruiken.

Door gebruik te maken van MU-MIMO (Multiple User - Multiple Input Multiple Output) kan wifi 6 apparatuur meer gebruikers gelijktijdig bedienen dan wifi 5. Wifi 5 maakte overigens ook al gebruik van MU-MIMO, maar alleen tijdens het downloaden. Wifi 6 doet dit nu ook voor het uploaden waardoor het meer aanvragen gelijktijdig kan afwikkelen.

Omdat sommige apparaten niet altijd met het internet verbonden hoeven te zijn, is het met wifi 6 nu mogelijk om een TWT (Target Wake Time) in te stellen. Dit is het tijdstip waarop het apparaat verbinding moet zoeken met het apparaat. Dit mes snijdt aan twee kanten: de batterij of accu van het apparaat wordt gespaard terwijl het netwerk minder onnodig wordt belast.

Wifi 6 plaatsen of niet?

Als de huidige apparatuur nog volstaat, er relatief weinig apparaten gebruik van wifi maken en de snelheid hoog genoeg is, dan kan men de keuze voor wifi 6 nog niet echt verantwoorden. Wacht dan liever tot de huidige apparatuur aan vervanging toe is. Waarschijnlijk zullen de prijzen intussen nog verder dalen en komt er meer apparatuur op de markt dat gebruik van wifi 6 zal kunnen maken.

Bij de aanschaf van nieuwe AP’s zouden wij op dit moment wel wifi 6 apparatuur aanbevelen. De praktijk is toch dat wifi AP’s vaak lang in gebruik blijven en dan zou je vrij lang geen gebruik kunnen maken van wifi 6 terwijl dit al wel echt de standaard is geworden. Investeren in inmiddels een achterhaalde standaard lijkt ons geen goed plan, al is de prijs wel wat lager.