Veel van onze relaties kennen het concept van werkplek virtualisatie. Wij hebben hun werkplek namelijk met behulp van Microsoft Terminal Server in de cloud gebracht en dat betekent dat zij op ieder moment en overal vandaan op ieder device gebruik kunnen maken van hun digitale werkplek.

De gevirtualiseerde werkplek is een ideale tool voor veel organisaties en eenvoudig te beheren voor systeembeheerders. Daar waar het Bring Your Own Device (BYOD) model wordt gehanteerd, blijkt deze werkplek ook een ideale oplossing te zijn.

In een enkel geval is werkplek virtualisatie echter wat overkill. Bijvoorbeeld omdat slechts een applicatie via de terminal server moet worden aangeboden. Op dat moment zou men over de mogelijkheid willen kunnen beschikken om alleen die applicatie te kunnen virtualiseren, zonder dat er een hele werkplek wordt aangeboden, en dat kan ook!

Bij applicatie virtualisatie draait de gevirtualiseerde software gewoon op het bureaublad van de desktop of de laptop en wordt dus gebruik gemaakt van de processor en het geheugen van deze machine zelf. De applicatie is dan echter niet op de laptop geïnstalleerd, maar wordt middels een aangepaste virtuele machine via de laptop aangeboden. In praktijk moet men zich erbij voorstellen dat de software gewoon op de laptop gestart kan worden naast de software die lokaal is geïnstalleerd.

Applicatie virtualisatie betekent niet alleen dat software snel kan worden gebruikt, maar ook dat dezelfde software op verschillende besturingssystemen kan draaien en dat deze software niet op iedere werkplek apart beheerd hoeft te worden. Tevens zorgt applicatie virtualisatie er voor dat men bijvoorbeeld twee verschillende versies van het zelfde programma naast elkaar kan draaien zonder dat men bang hoeft te zijn voor conflicten. Applicatie virtualisatie kan dus uitstekend gebruikt worden om ontwikkelde toepassingen via Software as a Service (SaaS) aan te bieden.

Om een applicatie te kunnen virtualiseren worden applicaties als het ware ingepakt in een zogenaamd Virtual Software Package (VSP). Het is dit pakketje dat via de virtualisatie software wordt aangeboden op de werkplek. Een VSP kan als pakket op de machine worden geplaatst op via streaming technieken worden aangeboden als er om gevraagd wordt. Beide methoden kennen natuurlijk hun eigen voor- en nadelen.