Zoals bekend maken heel veel bedrijven en particulieren gebruik van een of meerdere Wireless Access Points (WAPs)  om draadloos mee te kunnen werken. Bij Wifi wordt een draadloos signaal tussen de WAP en het te gebruiken apparaat verstuurd. Een dergelijk signaal is, indien het onversleuteld zou worden verstuurd, relatief eenvoudig te onderscheppen. Hierdoor kunnen betaalgegevens of andere gevoelige informatie ongewild bij derden terecht komen.

Om deze informatie veilig te kunnen versturen, wordt deze versleuteld. Hiervoor bestaan verschillende standaarden. De huidige aanbevolen standaard is WPA2. Waarschijnlijk gebruik u dit protocol ook. Deze werd tot nu toe beschouwd als veilig en is dan ook vrijwel overal in gebruik. Maar onlangs bleek dat ook WPA2 te ‘hacken’ was. Het is dus oppassen geblazen!

WPA staat voor ‘Wi-Fi Protected Access’ en zorgt er voor dat de WAP en bijvoorbeeld een tablet, smartphone of laptop, wanneer ze verbinding met elkaar maken, eigen beveiligingssleutels toegekend krijgen. Maar op het moment dat deze apparaten verbinding met elkaar leggen, en dus met elkaar aan het ‘onderhandelen’ zijn (de hand shake genoemd) blijken ze af te luisteren te zijn. De hacker moet daarvoor wel in de buurt zijn van het desbetreffende wifi netwerk.

Deze ‘lek’ is overigens relatief eenvoudig op te lossen. Er hoeft geen nieuwe WAP aangeschaft te worden, maar er moet wel een update plaatsvinden van de software die op de WAP draait. Of dergelijke updates beschikbaar zijn, ligt vanzelfsprekend aan de leverancier. Het is dus belangrijk aankondigingen op dit gebied te volgen en deze update zo snel mogelijk uit te voeren wanneer deze beschikbaar komt.

Let wel op, niet alleen de in gebruik zijnde WAP’s, maar vanzelfsprekend ook de verbindende apparatuur zoals laptops, tablets en bijvoorbeeld smartphones moeten geupdate worden.