Met VPN zorg je voor een beveiligde verbinding over het internet. Dit kun je gebruiken om een veilige verbinding tussen een huiscomputer en het netwerk van de zaak op te zetten, maar dit is ook voor andere toepassingen handig.

Wij hebben in eerdere artikelen verteld over VPN gericht op het verbinden naar zakelijke netwerken en het gebruik van OpenVPN als VPN oplossing. In dit artikel gaan wij verder in op het gebruik van VPN diensten voor internetgebruik.

VPN in het kort

Doordat de VPN verbinding wordt opgezet via een server op het internet en al het internetverkeer daar langs loopt, zal men, op de plaats van aankomst, het idee hebben dat het deze server is waar vandaan je werkt, in plaats van het werkstation dat thuis staat. Hierdoor wordt het eigen apparaat in de luwte gehouden en is het veel moeilijker geworden te traceren wie nu eigenlijk echt aan de touwtjes trekt.

Ook voor goede handelingen

Dit lijkt een oplossing te zijn voor slecht willende personen, maar dat is slechts een kant van de medaille. Op deze manier kunnen derden immers ook niet traceren waar goedwillende mensen zich bevinden waardoor je bijvoorbeeld veel veiliger gebruik kunt maken van een openbaar wifi netwerk en advertentiebedrijven veel minder goed gegevens van jou kunnen vergaren.

Hoe doen ze het?

Aanbieders van dit soort VPN diensten zorgen niet alleen voor de versleuteling van de informatie die over het net wordt verstuurd. Iedere keer wanneer een verbinding wordt opgezet krijg je een willekeurig IP-adres toegekend dat vaak gedeeld wordt met andere gebruikers van de VPN dienst. Niet alleen gaat de informatie dus versleuteld tussen jou en de aanbieder over de lijn, het wordt door de IP-adressen verandering ook nog eens onmogelijk het verkeer naar jou te herleiden. Alleen de aanbieder weet waar jij je bevindt.

Omdat je, wanneer je de VPN verbinding gebruikt, kunt kiezen tot welk land het aan jou toegewezen IP-adres behoort, kun je hiermee eenvoudig suggereren dat je je in een bepaalt land bevindt. Dit kan handig zijn wanneer je in het buitenland bent. Wil je ’s avonds kijken naar een gemiste uitzending, dan kan dat soms alleen wanneer je je in het desbetreffende land bevindt. Geen probleem dus: suggereer met de VPN dienst dat je in Nederland bent en je kunt het programma zonder problemen bekijken.

Echt anoniem?

Het opzetten van een VPN verbinding via een VPN aanbieder zorgt voor een enorme verbetering van de technische bescherming van de identiteit van de gebruiker. Maar log ergens op een website of dienst in, dan laat je nog steeds zien wie je bent. Daarnaast ziet de VPN aanbieder natuurlijk wel wie je bent.

De vraag die hier gesteld moet worden is hoe anoniem je eigenlijk moet zijn. Wil je de advertentiebedrijven te slim af zijn, dan werkt de hier beschreven oplossing in de meeste gevallen goed. Maar is deze bescherming niet voldoende, dan zul je meer maatregelen moeten treffen. Voor dit artikel leek het ons niet relevant daar verder over uit te wijden omdat wij alleen minder goede handelingen kunnen bedenken waarvoor een dergelijke verder toegenomen anonimiteit wenselijk nodig zou kunnen zijn.

Nadelen

Om een VPN verbinding op te zetten zoals hier beschreven moet software worden geïnstalleerd, instellingen worden gedaan en moet er iedere keer verbinding worden gezocht wanneer een VPN verbinding gewenst is. Je hebt dus, naast het eenmalig opzetten, iets meer te doen dan wanneer je geen gebruik van dit soort diensten maakt.

Daarnaast worden bepaalde diensten soms alleen aangeboden doordat je aan jouw IP-adres wordt herkend. Wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een SMTP server van de provider om mail te versturen, dan controleert deze niet zelden of de aanvrager van deze dienst wel een klant van haar is door het IP-adres te controleren. Ook kunnen bedrijven hebben ingesteld dat alleen van bepaalde IP-adressen ingelogd kan worden op hun netwerk of diensten.

Last-but-not-least wordt al het verkeer tussen jou en het internet via een VPN oplossing tussen jou en de aanbieder verstuurd. Hierdoor wordt het internetverkeer iets langzamer. Dit wordt vooral merkbaar bij het ophalen of versturen van grotere bestanden.

Wie te kiezen?

Er bestaan nogal wat VPN aanbieders. Je kunt daarbij gebruik maken van betaalde en gratis diensten. Er kunnen wel degelijk verschillen tussen deze aanbieders bestaan. Sommige aanbieders leveren snellere verbindingen, soms hebben ze meer servers waarmee verbonden kan worden of bieden ze een ander maximaal limiet aan data dat verstuurd mag worden per tijdseenheid. Het is daarom verstandig vooraf dit soort verschillen goed in kaart te brengen en af te wegen. Uiteindelijk telt ook hier dat gratis nooit echt gratis is.

Een veel minder zichtbaar verschil is de integriteit van de aanbieder en hoe de lokale wetgeving werkt. Een VPN aanbieder verzamelt immers informatie van iedere verbinding en het is soms lastig te achterhalen wat daar precies mee gebeurt. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat VPN aanbieders uit bepaalde landen zoals de Verenigde Staten dit soort informatie deelt met de overheid. Mogelijk iets om mee te nemen in het besluit.