Net als Microsoft Windows is Linux een besturingssysteem voor computers. Vooral techneuten, zoals ITers, gebruiken Linux. ‘Gewone gebruikers’ veel minder. Dit lijkt meer gedreven te worden door de marketingkracht van Microsoft dan door de kwaliteit van het Linux systeem. Tijd dus, om er iets meer van te weten te komen.

Linux is gebaseerd op de zogenaamde Open Source gedachte: software zou vrij gedeeld moeten kunnen worden en gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen. Iedereen mag het ook uitbreiden, met als afspraak dat wanneer deze uitbreiding klaar is, die weer met iedereen gedeeld wordt. Vanzelfsprekend worden alle uitbreidingen uitvoerig getest.

Kenners menen wel dat de kwaliteit van Open Source producten beter zou zijn dan die van de commerciële producten. Er zouden meer mensen aan werken, het zou continue verbeterd en getest worden en het wordt vanuit passie ontwikkeld, niet vanuit een commerciële doelstelling. Of deze argumenten juist zijn, kunnen we niet beoordelen. Wel weten we dat desktops en servers voorzien van bepaalde Open Source producten enorm stabiel en zorgeloos draaien. Meer dan 70% van alle servers op het internet werken op basis van Open Source besturingssystemen. Redenen genoeg dus  om Open Source producten serieus te nemen.

Linux-distributies

Wanneer Linux wordt geïnstalleerd, dan wordt meestal gebruik gemaakt van zogenaamde Linux-distributies (distro’s genaamd). Een distro bevat, naast het besturingssysteem zelf, alvast een aantal applicaties waarmee u wat kunt doen. Bijvoorbeeld muziekprogramma’s, webbrowsers, tekstverwerkers of spelletjes. Ubuntu, Suse en Fedora zijn voorbeelden van Linux-distributies die veel gebruikt worden voor desktops en laptops. Android voor mobiele telefoons is overigens ook een distro, net als het besturingssysteem dat op een iPad draait.

De meeste linux-distributies zijn gratis van het Internet te downloaden. Vaak krijgt u dan een ISO bestand waarmee een DVD kan worden gebrand zodat u daarmee een setup disk kunt verkrijgen. Handiger is het vaak om een bootable USB stick hiervoor te gebruiken. Met een programma als ‘Universal USB Installer’ (ook gratis te downloaden) kunt u op bijzonder eenvoudige wijze een USB stick binnen enkele seconden tot een bootable Linux install stick omtoveren. Erg handig, want na het rebooten van de desktop op de stick vraagt de stick of u wilt instaleren of gewoon met Linux wilt werken als een soort demo. Er wordt dan nog niets geïnstalleerd, maar u kunt al wel bekijken of het wat voor u is.

Mocht u wel willen overgaan tot installatie, dan kunt u altijd nog kiezen voor een installatie naast de waarschijnlijk bestaande Windows installatie, of een installatie in plaats van de bestaande installatie. In dat laatste geval wordt de harddisk natuurlijk geheel geformatteerd.

Als u zich afvraagt of uw desktop met Linux kan werken, dan zegt het werken met de demo al genoeg. Er is maar een hele kleine kans dat het niet kan. Ubuntu, een veel gebruikte distro, werkt al op een machine met 1 GB aan geheugen en een 5 GB harddisk. Kortom, op de meeste oude PC’s is het wel te installeren.

Ubuntu

Ubuntu is een veel gebruikte Linux-distributie omdat het bijzonder eenvoudig te installeren is en zich  heeft toegelegd op gebruikersgemak. Zodra Ubuntu is geïnstalleerd, kunt u er mee werken. De grafische schil is misschien even wennen, maar al snel zult u uw weg er in kunnen vinden.

Ieder half  jaar komen er updates voor Ubuntu uit die heel eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Omdat Ubuntu ook in het Nederlands verschijnt, en er een tal van handleidingen op het Internet te vinden zijn, zal het gebruik er van nauwelijks tot problemen leiden.

Software

Let wel op, Linux is een ander besturingssysteem dan Microsoft Windows en software wordt geschreven voor het gebruik op een bepaald besturingssysteem. U kunt dus geen gebruik maken van Microsoft Office op een Ubuntu machine. Wel kunt u daarvoor in de plaats andere Open Source producten gebruiken, zoals Open Office. Van nagenoeg ieder Windows pakket bestaat er wel een Open Source equivalent. Meestal kunnen deze pakketten de documenten aangemaakt in de Windows software gewoon openen en ook weer in dat bestandsformaat opslaan. Voordat u echter al uw computers naar Linux omzet, is het belangrijk goed te testen of alles wat u nodig hebt ook echt goed werkt!

Remote Desktop

Veel van de relaties van Panthera Technical Services maken gebruiken van de ‘werkplek op internet’ oftewel van een van onze terminal server oplossingen. Voor deze gebruikers hebben we heel goed nieuws: voor Linux zijn zeer goede Remote Desktop applicaties in omloop waarmee de terminal server uitstekend te bereiken valt.

Het voordeel van deze oplossing is dat u

  • Oude hardware nog prima kunt gebruiken als terminal
  • Niet de laatste versie nodig hebt van Microsoft Windows op te kunnen ‘connecten’
  • Veel minder gevoelig bent voor hackers en virussen op uw desktop/laptop
  • U geen geld kwijt hoeft te zijn aan het besturingssysteem
  • U gewoon alle bekende Windows software gebruikt op onze servers terwijl u toch gebruik maakt van Linux op uw eigen werkstation