Op dit moment kent Facebook driehonderd miljoen accounts. Daarmee laat ze concurrentie steeds verder achter zich liggen. Toch voelt ze zich niet veilig genoeg.
Toen Mark Zuckerberg vijf jaar geleden studeerde op Harvard, ontwikkelde hij met twee kamergenoten de eerste website voor Facebook. Facebook verdient haar geld aan advertentie-inkomsten. Hoewel verwacht werd dat het bedrijf uit Californie pas in 2010 uit de rode cijfers zou komen, gaf Zuckerman nu al aan blij te zijn mee te kunnen delen dat dit nu al gelukt was.
Het is heel snel gegaan met Facebook, en het gaat nog steeds snel. In april van dit jaar werd nog gemeld dat er tweehonderd miljoen gebruikers waren, nu, in september, zijn dit er al driehonderd miljoen geworden. In Nederland valt het gebruik van Facebook nog wat tegen, maar groeit snel. Hyves en Linkedin zijn hier bekender en populairder. Nog wel.
Dat het zo snel is gegaan, konden we ook merken aan de ontwikkeling van Facebook. Het systeem is nog steeds niet compleet en beschikt nog niet over de functionaliteit die je zou mogen verwachten van een dergelijke omgeving. Daarom wordt nu hard gewerkt om aan deze populaire omgeving functionaliteiten toe te voegen, zoals het kunnen verwijderen van accounts (en niet dat deze alleen te deactiveren zijn) en het geven van meer controle over welke informatie van gebruikers wel of niet aan derden, zoals creatieve bureaus die digitale gamemercials ontwikkelen, wordt doorgegeven. Zie hierover ook de artikelen (en waarschuwingen) op deze website over virtuele identiteiten.
Ook zien we ook dat Facebook actief strijdt om aan de top te blijven. Linkedin, actief vanaf 2003, lijkt de fout te hebben gemaakt niet blijvend te innoveren. Het ‘hotte’ is er daarom wel vanaf. Facebook wil niet in deze fout geraken. Afgelopen augustus werd per ongeluk de proefsite van Facebook Lite aan het internet ontsloten waardoor bekend werd dat gewerkt werd aan een soort Twitter voor Facebook. Facebook maakte nadien bekend dat ze dit deed om nieuwe gebruikers te lokken. Deze zouden afschrikken voor de grote hoeveelheid functionaliteit van Facebook en met deze eenvoudige uitvoering zouden ze wel over de streep getrokken kunnen worden.
Eerder werd ook al bekend dat Facebook de website Friendfeed ging overnemen. Dit is een website die zich richt op microbloggen. Wie een foto op Flickr plaatst, kan dit laten weten via Friendfeed. Diensten die door bijvoorbeeld Google als zo serieus worden beschouwd dat zij hun zoekmachines daarop hebben aangepast zodat deze actuele informatie ook wordt meegenomen in de zoekresultaten.
De kracht van Twitter en van soortgelijke diensten schuilt hem vooral in de actualiteit, die van Facebook en soortgenoten in het leggen en onderhouden van (digitale) relaties. Het is niet vreemd dat beide zaken elkaar goed zouden kunnen versterken. Facebook gaat dit in ieder geval proberen. En met driehonderd miljoen gebruikers, beschikt men binnen Facebook over voldoende testmogelijkheden.