Microsoft heeft aangekondigd dat het zal stoppen met de mogelijkheid PC,’s te kopen vanaf juli 2009 waarbij standaard downgrading naar Windows XP nog mogelijk zou zijn. Maar willen we wel naar Vista? En zo niet, wat dan?

Alhoewel we op dit moment niet over de exacte cijfers kunnen beschikken, weten we dat het overgrote deel van zakelijk Nederland gebruik maakt van Windows XP. Tevens zien we in de markt dat vaak besloten wordt op nieuwe PC’s vaak niet Vista, maar toch liever XP te gaan draaien.

In technische kringen wordt wel beweerd dat de opvolger van Microsoft Vista, Windows 7 genoemd, het platform zou kunnen zijn waar men over op zal stappen. Vista zou dus overgeslagen kunnen worden. Omdat de release van Windows 7 in januari 2010 verwacht wordt, zou het wachten hierop misschien inderdaad niet zo gek kunnen zijn. Zeker nu in bepaalde kringen wordt gespeculeerd dat Microsoft om bovengenoemde reden misschien bereid zou zijn Windows 7 eerder uit te brengen.

Intussen heeft Microsoft aangekondigd dat het downgraden van Vista naar XP (extra) geld zal gaan kosten. Misschien niet de meest nette marketing strategie, en het is maar de vraag of dat dit meer mensen zal pushen om Vista te gaan gebruiken. Misschien moet men concluderen dat de door Microsoft genoemde voordelen van Vista boven XP voor de gemiddelde gebruiker toch niet zo’n meerwaarde bieden.