De nieuwe Blu-Ray discs zijn helemaal niet zo nieuw als het lijkt. Ze bestaan al meer dan 10 jaar. Toch hebben nog maar weinig mensen Blu-Ray spelers in huis.
In 1995 ontwikkelde Sony en Philips de eerste Blu-Ray disc. Omdat de blauwe lasers die nodig zijn voor de Blu-Ray technologie nogal duur zijn, duurde het lang voordat dit echt beschikbaar kwam voor het grotere publiek. Pas in 2003 werd de eerste Blu-Ray recorder door Sony geïntroduceerd.
Het verschil tussen de laser voor DVD/CD en de laser van Blu-Ray heeft alles te maken met de golflengte van het licht. Hoe korter de golflengte, hoe meer informatie kan worden opgeslagen. Blu-Ray heeft dus een veel kortere golflengte. Dit betekent dat op een disc ter grootte van een CD, met behulp van de ‘klassieke’ DVD technologie ongeveer 4,7 GB kan worden geplaatst, met die van Blu-Ray zo’n 25 GB. Omdat het mogelijk is twee lagen vlak boven elkaar te plaatsten, kan zelfs 50 GB worden verwerkt op dezelfde disc. Door meer informatie op een Blu-Ray disc kwijt te kunnen, is het mogelijk om bijvoorbeeld met een veel hogere kwaliteit films op de disc te plaatsen. Hierdoor zijn Blu-Ray films veel mooier om te zien (en te beluisteren) als de DVD films.
Intussen is er tussendoor ook nog zoiets uitgekomen als de zogenaamde HD DVD (High Definition-DVD). Een DVD-achtige disk waarop ongeveer 30 GB kan worden weggeschreven. Maar Toshiba, de ontwikkelaar hiervan, heeft begin van dit jaar besloten hiermee te stoppen. Blu-Ray wordt hiermee de opvolger van de DVD.
Om Blu-Ray discs te kunnen afspelen heb je vanzelfsprekend een Blu-Ray speler nodig. Maar ook de Playstation 3 en al behoorlijk wat computers kunnen een Blu-Ray disc verwerken. Hoewel de meeste Blu-Ray spelers goed zijn aan te sluiten op normale TV’s, wordt het beste beeld bereikt door er een Full HD-tv er op aan te sluiten.
Dus ja, met Blu-Ray kunnen we meer informatie per eenheid kwijt en daarmee een hogere kwaliteit leveren van bijvoorbeeld beeld en geluid. Of het echt nodig is op korte termijn, laten we graag aan u over. We geloven in ieder geval dat Blu-Ray, als er intussen tenminste geen nieuwe technologie wordt ontdekt, uiteindelijk de DVD zal gaan vervangen.
Dit nog niet vervangen zit hem overigens niet in de prijs. Zoek maar eens op internet. Voor de normale prijzen van 30 tot 40 EUR kunnen nieuwe films worden gekocht op Blu-Ray en voor 200 EUR beschik je al over een goede speler. Maar we zijn best tevreden met de DVD en de huidige apparatuur, zo leert ons recent onderzoek. Misschien moet het huidige eerst maar eens kapot gaan voordat we gaan vervangen.