De Eerste Kamer heeft in november 2008 een voorstel aangenomen waarmee het verbod op spam ook geldt voor berichten naar bedrijven (alle rechtspersonen). Aan consumenten versturen was al verboden gesteld. Maar er is meer gewijzigd!

Niet alleen bevat het voorstel uitspraken over het versturen van spam. Tevens wordt er aandacht besteed aan de opzegtermijn van mobiele en internet contracten (voortaan een maand na aflopen van de eerste contractperiode) en dat er nu eindelijk een wettelijk 'bel-me-niet-register' komt, zodat je als consument aan kunt geven dat je niet gediend te bent van de ongewenste telefoontjes van telemarketeers. Gaan bedrijven voorbij aan deze melding en bellen ze je toch op, dan kunnen ze voortaan een boete ontvangen.

De senatoren Doek (CDA), Van Driel (PvdA) en Van den Berg (SGP/CU) maakten zich wel zorgen over de organisaties van goede doelen die ook belemmerd zouden kunnen worden door de beperkingen op spam en telemarketing. Staatssecretaris Heemskerk heeft toegezegd dat hij zal kijken of hier iets aan te doen is. Voor 1 juli volgend jaar zal hij in een brief aan geven hoe hij de uitzonderingspositie voor goede doelen zou willen gaan regelen.