Met search engine optimalization (seo) zorgen we er voor dat de content van een website meer zoekmachine vriendelijk wordt zodat het beter gevonden wordt. Maar seo alleen leidt nog niet tot meer omzet.

Alhoewel search engine optimalization een vakgebied op zichzelf is, beslaat het slechts een deel van onze activiteiten. Natuurlijk, wanneer een website niet gevonden wordt nadat internet gebruiker in zoekmachines als Google of MSN relevante zoektermen heeft opgegeven, dan zijn nagenoeg alle andere internet marketing inspanningen voor niets geweest. Dat is vergelijkbaar met het schrijven van een boek dat na uitbrengen in een kartonnen doos op zolder wordt gelegd.

Maar laat u niet voor de gek houden. Zelfs al staat u boven aan de lijst en al komen er nog zoveel bezoekers op uw website, het uiteindelijke resultaat dat telt is het aantal klanten dat u aan al uw inspanningen overhoudt. Immers, liever 1000 bezoekers waarvan er 100 klant worden, dan 100.000 bezoekers waarvan er 100 zaken met u gaan doen.

De vraag die men moet stellen bij internet marketing projecten is niet ‘Hoe krijg ik zoveel mogelijk hits?’, maar, ‘Hoe krijg ik zoveel mogelijk klanten?’. En ja, we komen dan weer terug op de min of meer traditionele marketingvraagstukken als de bepaling van doelgroepen, vaststellen wat hen bezig houdt en hoe zij het beste aangesproken kunnen worden.

Internet Marketing start, net als andere marketing acties, met vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Marketing is daarom te definiëren als afstemming op de markt met behulp van instrumenten zoals product, prijs, promotie, plaats en personeel, ook wel de marketingmix geheten. Voor Internet Marketing geldt natuurlijk hetzelfde. Door uw website hoog in Google te plaatsen bent u ‘bereikbaar’ geworden, maar daarmee nog niet een leverancier die direct gekozen zal worden.

Verreweg de meeste marketeers testen nieuwe producten en/of diensten voordat het wordt aangeboden. Internet is vaak een zeer geschikt medium om dit te doen. Via Internet kunnen we immers systematisch gegevens verzamelen en analyseren. Nieuwsbrieven, maar ook andere vormen van direct marketing, komen dan automatisch in the picture. Immers, met direct marketing weet je hoeveel mensen de mailing gekregen hebben en hoe hoog de respons daarvan was. Met onze uitgekiende tools weten we zelfs hoeveel mensen op welke links hebben geklikt in bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Deze gegevens goed analyseren betekent dat de (potentiële) klanten zelf aangeven wat wel en niet interessant voor hen is.

Voor websites geldt min of meer hetzelfde. Goede monitoring tools tonen niet alleen het aantal hits en bezoekers, maar vooral de ‘aantrekkelijkheid’ van delen van websites en de wijze waarop bezoekers door de website ‘lopen’. Zien wat mensen op de website doen en hoe ze de website gebruiken, geeft waardevolle informatie deze te optimaliseren. Op deze wijze kan de bestaande vraag naadloos worden beantwoord door de online tools die u inzet om nieuwe klanten te werven. Sommige mensen menen dat het werk stopt wanneer de website online is gebracht. Maar een echte Internet Marketeer weet dat het echte werk juist dan begint.

Belangrijk bij het conversieproces van bezoeker tot klant is zich te realiseren dat u er niet bij bent wanneer de bezoeker uw informatie tot zich neemt en besluit of hij verder met u wil. Het ‘antwoord geven’ op Internet bestaat daarom uit een aantal facetten die kunnne bijdragen tot een gunstige conversie. Vanzelfsprekend gaat het daarbij om de content, maar vergeet niet dat de vorm waarin content wordt aangeboden een belangrijke waardebepaling aan de content toevoegt. Vorm (vooral tekstopbouw) en vormgeving kunnen een zeer bepalende rol spelen in het conversieproces van geïnteresseerde tot klant. Daarbij gaat het niet om het plaatsen van animaties en prachtige afbeeldingen, maar om het totaal. De content moet verpakt zitten in een omhulsel dat ‘klopt’. Het kloppend maken van het geheel heeft weer alles te maken met de bezoeker en de aard en inhoud van de content.

Een gemiddelde jongere wenst op puur informatieve sites bijvoorbeeld geen wervende tekst tegen te komen, niet teveel animaties te zien en een recht door zee aanpak te ervaren waarbij teksten gefragmenteerd en verdeeld over verschillende pagina’s worden aangeboden zodat een eigen ‘route’ gekozen kan worden door de aangeboden content. Maar entertainment sites, die door dezelfde jongere wordt bezocht, moeten juist weinig tekst, populair taalgebruik en veel interactiviteit bevatten. Over dergelijke kennis beschikken en deze toepassen tijdens de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwsbrieven en websites, zorgt vanzelfsprekend voor een hoger rendement.

Internet is een uniek instrument voor het voeren van marketing campagnes. Het is de droom van de marketeer! Potentiële klanten komen op Internet namelijk langs, in plaats van dat ze benaderd moeten worden. Dat langskomen kan bevorderd worden met search engine optimalization en bijvoorbeeld een gerichte gesponsorde banner campagne. Maar al deze inspanningen vallen in het niet wanneer bij aankomst de bestaande vraag niet wordt beantwoord of wanneer het antwoord ‘verkeerd’ wordt aangeboden.

De oplossing voor een goede Internet Marketing aanpak ligt dus bij een partner die al deze gebieden verenigd heeft. Een partner die kennis heeft van marketing, van doelgroepen onderzoek, zoektermen analyses, van monitoring en van bijvoorbeeld webdesign. Wij, maar ook een groot deel van onze relaties, denken dat Panthera daar een unicum in is. De homo universalis van de Internet Marketing.