RSS is alweer een tijdje ‘onder ons’. Toch wordt het nog (veel te) weinig gebruikt. Omdat het toevoegen van RSS feeds op een website relatief weinig inspanning kost, blijven hiermee kansen liggen.

RSS wordt gebruikt om informatie die op een website is geplaatst, beschikbaar te stellen aan anderen. Dit nieuwsartikel bijvoorbeeld, is opgenomen in een RSS feed op de website van Panthera. Bezoekers die op onze site zijn geweest en de moeite hebben genomen onze RSS feed in bijvoorbeeld Microsoft Outlook 2007 (in Office 2007 is dit standaard geworden) of Microsoft Internet Explorer ‘aan te melden’, hoefden niet naar onze site te komen om te weten dat er een nieuw artikel was geplaatst. Ze kregen daar dan automatisch bericht van. In het Engels spreekt men bij RSS dan ook over zogenaamde "syndicated content". Een goede term om aan te geven dat informatie ook meteen aan anderen (via andere wegen) wordt vrijgegeven.

Verreweg de meeste internet gebruikers bezoeken ‘vast’ ongeveer vijf websites. We bezoeken niet allemaal dezelfde vijf websites, waardoor er plaats, en een rol weggelegd is, voor miljoenen websites. Als je veel websites moet bezoeken, dan is dat al snel vervelend werk. Vaak is er niets gewijzigd of je moet tussen rubrieken zoeken naar wat voor jou relevant is. Als er tenminste rubrieken zijn, anders wordt het helemaal moeilijk. Omdat die websites onderling nogal wat verschillen wordt dit klusje al snel een klus en is het al snel onoverzichtelijk en behoorlijk tijdrovend.

De meeste websites van MKB organisaties voldoen daarbij niet aan de verwachting. Dat wil zeggen, bezoekers komen op de site, maar waarom zouden ze terug komen? Het is niet waarschijnlijk dat u dagelijks nieuwe artikelen plaatst. We zien dan ook in onze analyses vaak dat bezoekers websites in het begin een paar keer opnieuw bezoeken, maar dan wegblijven. Er is immers niet voldoende nieuws die het terugkeren interessant maakt. Aanbiedingen worden dan niet gezien en klanten klagen daar over. Hoe konden zij nu weten dat u een aanbieding had lopen?

Maar wat nu als het nieuws op de site automatisch wordt aangekondigd? In een oogopslag kan de gebruiker zien of het interessant genoeg is de website te bezoeken. En wie dat doet hoeft niet te zoeken. Het bewuste artikel wordt meteen vertoond. Dat doet RSS voor u!

Wie bij Panthera een website heeft laten ontwikkelen in Joomla, heeft al automatisch RSS feed mogelijkheden tot zijn beschikking. De nieuwsberichten op uw site worden hiermee meteen via RSS verspreid. Dat aanzetten kost niets, maar kan u wel heel wat opleveren. U stelt de gebruiker immers in de gelegenheid om op de hoogte gehouden te worden van berichten die voor hem interessant zouden kunnen zijn, als ze er zijn.

Het aanmaken van verschillende RSS feeds is vaak wenselijk. Misschien willen u klanten wel op de hoogte gehouden worden van uw aanbiedingen op hardware gebied, terwijl updates van software misschien minder interessant voor ze zijn. Scheid de nieuwsartikelen in aparte categorieën en uw klant is u dankbaar. De information overflow wordt door de voorselectie voor hen al overzichtelijker en daarmee interessanter. Niemand wil immers alles zien.

Het is overigens niet juist te veronderstellen dat RSS alleen voor ‘mensen’ is. Op websites kunnen RSS feeds van andere sites vertoond worden. Heel prettig natuurlijk, als dat gebeurt. U kunt op die manier berichten van anderen op uw site tonen, zodat u uw bezoekers beter bedient. U kunt uw informatie op die manier ook via andere sites aanbieden. Zorg er dan echter wel voor dat uw naam altijd getoond wordt en laat daardoor iemand anders niet met uw investeringen aan de haal gaan!

Een RSS feed is dus goed vergelijkbaar met een nieuwsbrief, maar dan wel met dat verschil dat de ‘ontvangers’ geen e-mailadres hoeven op te geven, niet onnodig gespamd worden en dat hun RSS reader bepaalt hoe de informatie in hun scherm wordt weergegeven. Daarnaast krijgen ze het nieuws zodra het wordt aangeboden, en niet wanneer u weer eens besluit een (relatief dure) nieuwsbrief de deur uit te sturen.

Zelf eens proberen? Nou, wat let u om u te abonneren op de RSS feed van Panthera? Op onze site, de home page, staat de link. Deze link plaatst u in uw RSS Feed Reader zoals Microsoft Outlook 2007. Geen zorg, u kunt de feed zo weer verwijderen en u wordt meteen niet meer automatisch op de hoogte gehouden van de achtergronden die u voor een optimaal gebruik van ICT binnen uw organisatie  kunt gebruiken.