Het werd al langer voorspeld. Er zou een digitale krant komen die de gewone krant zou verdringen. De NRC komt met (zowat) de eerste versie!

De online activiteiten van kranten in Nederland zijn tot nu toe niet erg succesvol gebleken. Veel uitgevers zijn er daarom mee gestopt of hebben hun online uitgave budgetten sterk verminderd. Mensen lezen de krant liever op traditionele wijze, van papier, bij het ontbijt.

Toch kost al dat ‘gekrant’ heel wat aan papier en bijkomende druk- en bezorgkosten. Dingen waar we graag op bezuinigen. En dus verzon men al een aantal jaren geleden iets nieuws: de krant in digitale vorm verspreiden via apparaten die het papier zouden kunnen vervangen. Tot nu toe bleek die laatste hobbel niet genomen te kunnen worden.

Maar als eerste Nederlandse dagblad verschijnt het NRC Handelsblad nu toch echt met een editie die te lezen is met een daartoe ontworpen apparaat, een zogenaamde e-reader genoemd. Het NRC Handelsblad is niet de eerste krant die op een soortgelijke manier beschikbaar wordt gesteld. Amazon lanceerde in november 2007 bijvoorbeeld al kranten zoals Wall Street Journal die via hun reader (Kindle) te lezen is.
 
In ieder geval heeft het NRC Handelsblad hiermee wel de richting ingeslagen waarbij de totale afschaffing van papier uiteindelijk zal worden gerealiseerd. Het was eerder de opzet nog even te wachten met deze oplossing totdat de markt er rijper voor zou zijn. Maar het NRC heeft dus besloten er nu al mee te komen De digitale versie bevat de volledige krant, inclusief alle katernen en bijlagen.

Als apparaat heeft men gekozen voor de iLiad. De techniek er achter is mede tot stand gekomen door Philips. De letters zijn op dit scherm even scherp als op papier doordat het apparaat beschikt over een geheel nieuwe beeldschermverwerkingstechniek. Het downloaden van een volledige krant vindt plaats via de webshop van het NRC en duurt nog geen halve minuut.

Als je geen abonnement hebt op het NRC, dan kost de iLiad in combinatie met een jaarabonnement een kleine 700 Euro. Wie langs een selexyz boekwinkel gaat kan de apparatuur bewonderen omdat ze ook daar verkrijgbaar zijn.