Glasvezel rukt op. We zien dat in sneltreinvaart de kabels worden gelegd, zoals enkele weken geleden op het  bedrijventerrein in Utrecht de straten open werden gelegd, waar Panthera haar onderkomen heeft. En nu? Moeten we nu snel een aansluiting op het glasvezelnetwerk nemen?

Glasvezel bekabeling levert een interessante mogelijkheid op. De bandbreedte kan oplopen tot 10 Gb per seconde, maar in praktijk haalt het dat (nog) niet. Een aansluiting zou wel 100 Mb per seconde kunnen opleveren. Interessant, want dan praat je wel over een enorme snelheidswinst. Wanneer gekeken wordt naar de huidige groei van het dataverbruik, dan weten we dat we niet veel langer verder kunnen met ADSL en SDSL aansluitingen. Zelfs gestapeld zit daar geen toekomst. 

Via glasvezel kun je precies hetzelfde doen als met een ‘normale’ internet aansluiting. Het Internet op om websites te bezoeken, e-mail versturen en ophalen en bijvoorbeeld telefoneren. Het gaat alleen wel heel veel sneller. Voor mensen die videoconferencing gebruiken of SaaS-diensten afnemen of aanbieden, is het dus ideaal. En wat te denken van remote back-ups maken?

De kernglasvezelnetwerken liggen inmiddels al door heel Nederland. Nu komt het er op aan (vooral) bedrijventerreinen daarop aan te sluiten. KPN doet dat vanuit het project Breednet. Straks wordt dit het grootste glasvezelnetwerk van Nederland, als alles door gaat zoals verwacht. De gemeenten Haarlem, Zaanstad, Purmerend, Amsterdam, Hilversum, Almere, Lelystad, Amersfoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Diemen, Uithoorn en de stadsregio Amsterdam doen mee aan het project. Het MKB mag meedoen voor maximaal 275 Euro per maand voor een 100 mbps aansluiting.

Prachtig, meteen doen. In Utrecht kost een zelfde soort aansluiting namelijk enkele duizenden euro’s, maar moet je nog wel even wachten. En ga je verhuizen, dan kun je de aansluting niet zomaar meenemen. Dan moet het op dit moment weer opnieuw, tenzij er al een aansluiting in het nieuwe pand zit. De kans daarop is nu nog klein, natuurlijk. Exacte prijzen zijn nog niet te geven, verneem je wanneer je aanbieders belt. Spijtig, wij willen ook graag Breednetten!