Vanaf 12 januari tot en met 12 april kunnen organisaties in 2012 een eigen top level domein aanvragen. Wat betekent dit en wat kunnen ze hiermee?

De extensies .COM, .NL of .EU staan voor de zogenaamde Top Level Domains (TLDs) zoals deze binnen het internet (www) bekend zijn. Tot nu toe werden TLD’s door de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vastgesteld en dat blijft ook zo, maar in de hierboven genoemde periode is het mogelijk om als organisatie zelf een aanvraag te plaatsen voor een eigen TLD. In plaats van dat men dan panthera.nl vastlegt (waarvan het TLD dus .nl is) kan men zelf “achter” de punt komen te staan. Dat zou dan .panthera kunnen worden.

Afgelopen jaar besloot het ICANN namelijk dat ook organisaties een eigen TLD mogen aanvragen. Daar hangt overigens wel een fors prijskaartje aan. Voor een bedrag van rond de 135.000 euro kan de aanvraag geplaatst worden, jaarlijks betaal je voor het mogen houden van de naam nog eens een kleine 20.000 euro.

Het lijkt er op, als deze bedragen genoemd worden, dat slechts weinig organisaties wellicht belangstelling hiervoor zouden hebben, maar niets is minder waar. En niet alleen organisaties, ook grote steden, zoals New York, Parijs en Londen, hebben hun belangstelling uitgesproken. Het is dan mogelijk om domeinnamen vast te laten leggen zoals www.panthera.london en www.panthera.paris.

Begin volgend jaar start dus de aanvraagronde voor de nieuwe TLD’s. We zijn benieuwd wat er gaat gebeuren.