De afweging van de voor- en nadelen van netbooks is gemaakt. De voordelen winnen het daarbij van de nadelen.
Netbooks, ook wel mini notebook, subnotebook, advanced PDA of umpc genoemd, zijn goedkopere energiezuinige apparaten die veel gelijkenis vertonen met notebooks. Deze apparaten zijn echter heel compact en daardoor lichter en vaak een stuk kleiner.
Notoire liefhebbers geven aan dat ze het mini notebook vaak naast een desktop op notebook gebruiken. De mobiliteitsvoordelen spelen daarbij de belangrijkste rol. Maar mini notebook, of netbooks, beschikken vaak over minder sterke (vooral snelle) mogelijkheden. De schermen zijn kleiner, er bevindt zich meestal geen dvd-station in en wat minder intern geheugen alsook een kleinere harddisk. Ook de processor is niet hetzelfde als die van een notebook. Door deze combinatie van componenten is het tot minder in staat dan een normaal notebook.
We zien echter dat netbooks en notebooks steeds sneller naar elkaar toe ontwikkelen. Hoe dit er in de toekomst uit zal komen te zien, weet natuurlijk nog niemand. Maar het ligt voor de hand dat mobiliteit, toegang tot internet en platform onafhankelijk werken daar een belangrijke plaats bij in zullen nemen. Netbooks kunnen daar een goede rol in spelen tussen PDA’s en notebooks in.
Nu al zijn er netbooks te koop voorzien van niet meer een Celeron processor, maar een Atom N270, N280 of Z530. Ze beschikken al over 1 tot 2 GB intern geheugen en soms zelfs harddisks van maar liefst 160 GB. Ook de schermen zijn verbeterd sinds de eerste lichting netbooks een paar jaar geleden. Startte het netbook geweld met 7 inch schermen, de 10 inch zijn op dit moment toch wel standaard geworden.
Voor browsen op het internet, chatten of bijvoorbeeld e-mailen is een netbook ideaal. Ook voor eenvoudig gebruik, zoals met Word, Excel of PowerPoint kan het prima gebruikt worden. Daar waar zwaar rekenwerk moet plaatsvinden of zware grafische prestaties geleverd moeten worden, kan toch beter een gewoon notebook, of indien mogelijk, nog beter, een desktop worden gebruikt.
Voor dit ‘ingenomen’ notebook, zoals het wel eens genoemd wordt, is de prijs is ook ‘ingenomen’. De meeste exemplaren (zowat iedere producent van notebooks levert tegenwoordig ook wel een mini notebook) kosten in Nederland rond de 300 tot 400 EUR.
Ga gewoon eens kijken bij een computerwinkel als u toch in de stad bent. Ervaar zelf de snelheid, het gewicht en de mogelijkheden. Maar wees gewaarschuwd: u bent zo verkocht!