Moeten we Microsoft Windows 7 maar liever overslaan, net als met Vista? Of hebben we nu wel te maken met een serieuze opvolger van Windows XP?

Toen Microsoft Vista uitkwam, adviseerden wij om dit maar even over te slaan. Op de vooravond van het uitkomen van Windows 7 keken we of dit platform wel de moeite waard zou zijn om naar over te stappen.

Laten we niet vergeten, Microsoft Windows XP heeft het goed gedaan en doet het nog steeds goed. Maar het is nu al echt wat ouder aan het worden en er zal toch een moment komen dat dit niet meer wordt ondersteund door Microsoft. De hoogste tijd dus voor een nader onderzoek van de laatste telg uit de Windows familie.

De interface van Windows 7 is ten opzichte van die van Microsoft Windows Vista, en zeker met die van Windows XP, gewijzigd.  Op deze manier zouden gebruikers volgens Microsoft prettiger en beter (vooral sneller) kunnen werken met Windows 7. We hebben wat dat betreft echter nooit zoveel te klagen gehad over bijvoorbeeld Windows XP en geloven dit dus wel.

Een paar toevoegingen springen echter wel in het oog. De jump lists om snel toegang te krijgen tot muziek, documenten of websites, of om bijvoorbeeld een nieuwe brief op te stellen, is er daar een van.  Deze worden geactiveerd wanneer met de rechtermuisknop op het icon van een programma wordt geklikt in de taakbalk, of wanneer ze vanuit het startmenu worden geactiveerd.

Ook Windows Search, een soort ‘Google voor uw pc’, is handig, maar dan vooral voor mensen die niet zo gestructureerd hun bestanden opslaan. Voor mensen die met een klassieke subdir indeling werken, is deze toevoeging misschien iets minder relevant.

Wat voor de techneuten onder ons belangrijk is, is dat het systeem ondersteuning biedt voor 64-bits processoren waardoor grotere hoeveelheden data verwerkt kunnen worden. Er kan dan ook meer RAM geheugen op deze machines worden gebruikt en daardoor werkt de computer dus sneller. Er is natuurlijk ook een gewone 32-bits versie beschikbaar zodat de wat oudere machines ook kunnen worden voorzien van Windows 7.  De 32-bits en de 64-bits versie worden overigens gecombineerd geleverd, op de Home Basic versie na.

Het installeren van de beta release van Microsoft Windows 7 op enkele test machines bij Panthera BV verliep probleemloos. Nog niet alle drivers zijn beschikbaar, maar dat is logisch tijdens de testperiode. Via een website konden we echter eenvoudig aan de juiste drivers komen. De door ons geteste software (voor Windows XP) werkte allemaal goed onder Windows 7. Binnen een periode van enkele dagen liepen we maar een enkele keer tegen een ‘blue screen’ op.

We staan echter graag met beide benen stevig op de grond. Het ziet er leuk uit, dat Windows 7, maar wat is de toegevoegde waarde? Het draait goed, dat is zeker. Maar is het nu echter zoveel beter dan Windows XP zodat overstappen aan te raden is? Praktisch gezien worden de voordelen pas echt duidelijk wanneer men met 64-bits machines gaat werken, er Windows 7 software komt die niet meer op bijvoorbeeld XP kan werken of wanneer Microsoft aangeeft Windows XP niet meer verder te willen ondersteunen.

Wij raden aan om gewoon tot die tijd door te gaan met Windows XP. Nieuwe PC’s kunnen vanzelfsprekend al wel meteen met Microsoft Windows 7 worden voorzien. Hiervoor geldt niet, zoals dat wel de strategie was binnen veel organisaties met betrekking tot het gebruik van Windows Vista, dat het beter er af gehaald zou kunnen worden om er alsnog Windows XP op te zetten.  Tot nu toe blijkt immers dat Windows 7 een waardige opvolger van Windows XP is. Over Windows Vista waren we wat dat betreft veel minder tevreden.