Leest u ook nu.nl berichten in de trein? U bent niet de enige! Ongeveer de helft van de smartphone eigenaren maakt gebruik van mobiel internet. Wat gaat dit voor uw online marketing betekenen?

Internetten via de iPhone, Blackberry, Nokia of bijvoorbeeld de HTC, is al lang geen bijzonderheid meer. Dat valt het meeste op als men om zich heen kijkt in de metro of op een terrasje. En niet alleen in Nederland! Er wordt nu geschat dat binnen de komende drie jaar vaker met een smartphone-achtig apparaat internet gebruikt zal worden, dan met een pc.

In Nederland maakt op dit moment ongeveer 20% van de mensen gebruik van internet via een smartphone. De kracht van die medium is vooral dat het tijd- en locatieonafhankelijk gebruikt kan worden. Het is niet beter of sneller dan bijvoorbeeld een pc, maar wel praktischer. Het past immers in je binnenzak en je kunt er mee vanuit de hand werken. Een apparaat dus wat vooral daar gebruikt wordt waar andere apparaten niet gebruikt kunnen worden. Het wordt dan ook steeds meer een aanvulling, dan een vervanger, van de huidige media.

Overigens wordt de smartphone nu al meer gebruikt voor data (e-mail, navigatie, gaming, agenda, taken, internet, chat) dan voor spraak. Maar als het gaat om bijvoorbeeld shoppen of het bekijken van films en het downloaden van muziek, wordt de PC nog steeds meer gebruikt. Niet op de laatste plaats omdat mensen dit nog als veiliger beschouwen.

De mobiele telefoon wordt echter steeds breder inzetbaar. Het betalen in bijvoorbeeld winkels (in het buitenland), het tonen van de e-vliegticket en het bedienen van de audio apparatuur in huis, zijn daar nu al goede voorbeelden van. Maar niet alleen typische software functionaliteiten worden toegevoegd. De hardware wordt ook steeds verder uitgebreid waardoor de iPhone nu al te gebruiken is als bijvoorbeeld waterpas, kompas en hotspot zoeker.

Maar veel bedrijven met name in het MKB, ontwikkelen nog vooral voor de traditionele webomgeving. Websites die goed te zien zijn op de meeste computers dus. Maar er is nog weinig beweging te bespeuren om ook de mobiele internet devices goed te kunnen inzetten voor online marketing. In de webshop van Apple zien we al wel toepassingen van bedrijven die daarmee naam proberen te maken, vooral met ingenomen stukjes software die tegen betaling uit te breiden zijn. Maar verreweg de meeste websites zijn niet, of nauwelijks te gebruiken op bijvoorbeeld een Blackberry of Nokia.

De telefoongids, de NS, het KNMI en bijvoorbeeld de NOS zijn er al goed ingesprongen. Ook Google en Wikipedia ondersteunen het mobiele platform. Maar bekijk eens de website van TNO of bijvoorbeeld Bacardi Martini op een iPhone, en je komt bedrogen uit.

Het is echter toch niet zo moeilijk een website voor mobiele apparatuur te maken als vaak wel gedacht wordt. Voor de vele eigenaren van websites bijvoorbeeld die ze op basis van Joomla bij Panthera hebben laten maken, bestaan er speciale PDA plugins waarmee aparte templates gemaakt kunnen worden. Met een van deze plugins is het zelfs mogelijk om op te geven of de mobiele gebruiker de keuze krijgt de gewone site te zien, of een speciaal aangepaste voor mobiel gebruik. De speciale website kan natuurlijk ook een eigen url krijgen, bijvoorbeeld m.panthera.nl (hou het kort, dat is wenselijk voor de mobiele gebruiker!), maar dat is niet perse nodig. In de plugin kan vanzelfsprekend de speciale template voor het mobiele gebruik (in beperkte mate) worden aangepast.

Voor meer informatie over mobiele websites of aanpassing van uw website kunt u natuurlijk altijd even vrijblijvend contact met ons opnemen!