We hebben Windows 8 nu op ons kantoor draaien. Echt anders, want waar is de bekende Windows interface gebleven? En wat moet je er mee, nu we net Windows 7 hebben?

Voor Windows 8 moest Microsoft wel een radicale verandering in haar interface doorvoeren. Logisch, de bedoeling was immers om een platform te ontwikkelen welke op desktops, laptops en op tablets zou kunnen werken. Een systeem dat dus zou moeten werken op zowel mobile devices als op een ‘gewone’ PC.

Het is nog steeds mogelijk om met Windows 8 gebruik te blijven maken van de meer traditionele Windows interface, maar standaard is de nieuwe meer grafisch georiënteerde interface actief. Een interface ontwikkeld voor touch screens zoals men die veel tegenkomt op smartphones en tablets als de Apple iPad. Overigens is de interface niet zo nieuw als dat het lijkt. Windows Phone 7 gebruikte al een touch interface met de in Windows 8 gebruikte zogenaamde ‘live tiles’ en ook Ubuntu Linux kende al eerder iets wat daar veel op leek (Unity genaamd). 

Natuurlijk biedt Windows 8 meer dan een andere interface. Het heeft bijvoorbeeld standaard ondersteuning voor USB 3.0 en een ISO-file kan worden beschouwd als een virtuele schijf. Een ingebouwde PDF reader maakt het installeren van Adobe Acrobat Reader overbodig en de ribbon, bekend van MS Office 2010, bevindt zich nu ook in de Explorer (Verkenner) en bijvoorbeeld Windows live Essentials. Het is sneller dan Windows 7, kent een nieuwe taskmanager en een aangepaste login scherm met login mogelijkheden voorzien van patronen.

Ja, Windows 8 is, wanneer je meerdere platformen gebruikt, beter voor de gebruiker. Maar de verstokte Windows gebruiker zal wel de nodige tijd moeten investeren voordat hij er net zo vertrouwd mee om zal gaan als de voor hem bekende Windows interface.