Deze maand zijn 52,8% van de Amerikaanse internet gebruikers op Facebook geweest. Dit aantal zal nog verder stijgen, volgens de experts zoals eMarketer.
In 2013, zo luiden de voorspellingen nu, zullen zo’n slordige 152 miljoen Amerikanen minstens eens per maand op Facebook terechtkomen. Dat is meer dan 60% van alle Amerikaanse internet gebruikers en iets minder dan de helft van de Amerikaanse populatie.
In 2009 werd Facebook al beschouwd als het meest gebruikte online sociale netwerk. In oktober 2010 bezochten nog meer dan 135 miljoen unieke Amerikaanse bezoekers dit netwerk. Het aantal bezoekers is voor Facebook van groot belang omdat het bestaat van de advertentie-inkomsten. Daarbij beschikt het bedrijf over een enorme schat van gebruikersgedrag. Het zou, volgens comScore, minstens zoveel informatie van haar bezoekers en gebruikers verzamelen als Google en Microsoft.
Facebook behaalt overigens met banners vaak aanzienlijk lagere clickthrough rates (CTR) dan andere grote websites. Soms slechts 20% van dat wat andere halen. Dat is niet zo vreemd, want men gaat niet naar Facebook om op advertenties in te gaan. Binnen Google zoekt men wel naar informatie (relevante websites) en daarom clickt daar zo’n 8% van de gebruikers op een betaalde advertentie. Facebook gebruikers doen dat slechts 0,04%. Binnen twee weken kan men een campagne al weghalen, dan neemt het CTR namelijk zo sterk af dat het vaak nog maar nauwelijks zin heeft. Gebleken is echter dat video advertenties het binnen Facebook veel beter doen. Rond de 40% van de mensen die een video bekijkt binnen Facebook, kijkt hem gemiddeld genomen ook echt helemaal af. Normaal is dit slechts een kwart van de video bekijkers op soortgelijke sites.
In America is de Facebook penetratie het hoogst, namelijk 69%, maar in Europa mogen we dit sociale platform niet onderschatten. Inmiddels kennen we hier een penetratie van 57% en stijgt het dus nog steeds.
Toch is er ook een keerzijde. De privacy van Facebook gebruikers en de veiligheid van de useraccounts zijn al meerdere malen door hackers blootgelegd. Facebook is daarbij in een aantal landen verboden omdat het toestond dat er anti-islamitische campagnes werden gevoerd en discriminatie van godsdiensten toeliet. Maar onlangs (22-02-2011) werd er een Egyptische baby Facebook genoemd omdat Facebook als sociaal platform een vitale rol heeft gespeeld in de Egyptische revolutie in de afgelopen weken. Wij hopen voor dat meisje dat de naam Facebook haar niet gaat achtervolgen want wie eenmaal op Facebook zit, heeft al snel heel wat ‘vrienden’.