De BSA (Business Software Alliance) heeft Panthera BV het SLV (Software Licentie Verklaring) certificaat toegestuurd waarmee de BSA Panthera BV kenmerkt als een organisatie die het licentiebeheer serieus neemt. Hoe staat het er bij u voor?

Panthera BV beschouwt het als haar verantwoordelijkheid om te waarborgen dat de software die zij gebruikt legaal is, al staat zij vanzelfsprekend niet in voor wat haar relaties op dit gebied doen. De producten en diensten die wij aanbieden worden echter alleen met legale software uitgevoerd. Dat wil zeggen dat wij bijvoorbeeld geen enkele terminal server oplossing in beheer hebben waarop illegale software draait. Logisch zult u wellicht zeggen, maar het feit dat dit genoemd wordt laat al zien dat dit helaas niet zo vanzelfsprekend is als misschien aangenomen.

Wellicht triggert dit bericht u om uw eigen inventarisatie nog eens onder de loep te nemen. Vanzelfsprekend kunnen wij u hiermee van dienst zijn doordat wij beschikken over zogenaamde software inventarisering tools die snel in kaart kunnen brengen welke software u allemaal in gebruik heeft. U kunt er zelf echter ook veel aan doen:

  • Bewaar licenties op een vaste plaats, controleer regelmatig of de aanwezige licenties nog overeenkomen met het daadwerkelijke gebruik.
  • OEM-software hoort bij de hardware waarop dit geleverd is. U mag deze software dus NIET installeren op bijvoorbeeld een andere PC of server. U mag deze software ook slechts een keer in gebruik hebben.
  • Software die vaak vergeten wordt om bij een software inventarisatie mee te nemen zijn anti-virus software, softwarematige firewalls en spamfilters, en PDF creators. Vaak zijn hier wel licenties voor nodig.
  • Een veel gemaakte denkfout is dat gratis te gebruiken consumentensoftware, zoals AVG anti-virus, ook in organisaties gebruikt mag worden. Dat is niet altijd juist. Vaak is voor professioneel/zakelijk gebruik wel een licentie nodig.
  • Voor computers die inloggen op servers (ook voor thin clients) zijn vaak Client Access Licenses (CAL’s) nodig om toegang te mogen krijgen tot serversoftware zoals Microsoft Windows Server of Microsoft Exchange. Het kan dus ook voorkomen dat meerdere CAL’s nodig zijn per gebruiker of per PC.

Wilt u meer weten over het gebruik van legale software en/of de inventarisatie van software binnen uw organisatie, dan kunt u vanzelfsprekend altijd even contact met ons opnemen.