Pas enkele dagen geleden kwam er opnieuw een update uit voor iOS, het besturingssysteem van Apple voor onder andere de iPhone en iPad. Enkele dagen daarna kon daarvoor al een jailbreak gedownload worden.
Wat is een jailbreak eigenlijk?
Apple laat via de AppStore alleen die apps op haar devices downloaden en werken die door Apple zijn goedgekeurd. Apps moeten, om goedgekeurd te worden, aan een groot aantal eisen voldoen. Een aantal van deze eisen hebben betrekking op beperkingen: de apps mogen een aantal zaken niet doen. Apple geeft aan dat ze dit hoofdzakelijk uit security overwegingen doet.
Een aantal programmeurs vindt dat de beperkingen die Apple hiermee oplegt te streng zijn en dat er daardoor geen apps kunnen worden ontwikkeld waarmee men meer zou willen kunnen doen. Gebruikers zouden wel meer willen, maar krijgen dit hierdoor niet ter beschikking. Door de regels van Apple is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een vervangende app te ontwikkelen voor e-mail. Daarbij kun je alleen maar apps downloaden via de AppStore. En Apple bepaalt welke apps daar op komen te staan en verdient daar dan ook vaak nog aan. Verplichte winkelnering, zo wordt dat door enkelen wel aangeduid.
Een jailbreak is een proces dat het besturingssysteem van de iPhone of bijvoorbeeld een iPad zo aanpast dat ook apps die niet door Apple zijn goedgekeurd, kunnen worden gedownload en gedraaid op de Apple apparatuur. Hoewel Apple zijn best heeft gedaan jailbreaks bij wet te verbieden, heeft de rechter besloten dat dit wel mag. Het uitvoeren van een jailbreak is op dit moment dus toegestaan. De achterliggende gedachte is dat de eigenaar van de apparatuur zelf zou moeten kunnen beslissen wat hij met zijn apparaat wil doen. En daar zit natuurlijk wel wat in.
Als een jailbreak word toegepast en men installeert daarmee illegale software, dan blijft men natuurlijk strafbaar. Hetzelfde geldt voor sim-unlocking. Vaak is namelijk een jailbreak nodig voordat je een simkaart van een andere provider kan gaan gebruiken (dit wordt sim-unlocking genoemd), en ook dat is illegaal. De jailbreak zelf is dat dus echter niet.
Cydia, een van de bekendste alternatieven voor de AppStore, kan worden gebruikt nadat een jailbreak is toegepast. Overigens kun je dan ook nog gewoon gebruik blijven maken van de AppStore en iTunes. Je krijgt na een jailbreak er dus mogelijkheden bij. Deze mogelijkheden komen niet in plaats van de gewone functionaliteit.
Consequenties
Er is een aantal zaken die men zich goed moet realiseren voordat men gebruik gaat maken van een jailbreak. Het klinkt namelijk allemaal misshcien heel aantrekkelijk, maar aan alles zit nu eenmaal ook een keerzijde.
Jailbreaking leidt per definitie tot het vervallen van de garantie op het apparaat. Kun je met iTunes je apparaat weer herstellen in de oude stand dan is er niets aan de hand, maar lukt dit niet en moet je het apparaat aan Apple aanbieden ter reparatie, dan kun je dus niet meer terugvallen op de garantie.
Een tweede aandachtspunt is dat een apparaat waar een jailbreak op los gelaten is, gevoeliger is geworden voor bijvoorbeeld virussen. In 2009 zag de markt hierdoor een worm verschijnen op iPhones waar een jailbreak op was uitgevoerd. Hierdoor konden interacties met de ING bank worden onderschept en aangepast.
Ook moet je je beseffen dat je, als je een jailbreak hebt uitgevoerd, dit geldt voor het huidige besturingssysteem. Krijg je een update van Apple van het iOS, dan moet je voor de extra mogelijkheden opnieuw een jailbreak toepassen op dat nieuwe iOS.
Of je wel of niet een jailbreak moet gebruiken heeft alles te maken met de apps die je graag zou willen gebruiken. Voor veel gebruikers is een jailbreak waarschijnlijk helemaal niet zo interessant. De AppStore levert voor hen voldoende functionaliteit in de vorm van de vele apps die daar te vinden zijn. Voor hen die echter aanlopen tegen de beperkingen die Apple daar heeft opgelegd, en download sites als Cydia juist dat hebben waar men naar verlangt, is het overwegen van een jailbreak dus zeker een serieuze mogelijkheid.
<