Vanaf 2005 kunnen eu-domeinen worden vastgelegd. Er zijn inmiddels meer dan drie miljoen van deze domeinen vastgelegd. Voor Nederlanders zijn veel eu-domeinnamen vastgelegd. Relatief gezien leggen wij er namelijk veel vast. De Duitsers hebben de meeste eu-domeinnamen op dit moment vastgelegd, maar heeft nu eenmaal meer inwoners. Per hoofd van de bevolking staat Nederland vrijwel bovenaan in Europa.

Onderzoek naar hoe mensen op websites komen (een dagelijkse bezigheid van Panthera BV), toont aan dat men daar echter maar nauwelijks via deze eu-domeinnamen op komt. Verreweg de meeste bezoekers komen er via de nl- en com-domeinen op. We zien ook dat in praktijk veel eu-domeinen als ‘bij-domein’ worden gebruikt. Ze worden weinig gecommuniceerd en vaak zien we ook dat er redirects voor de eu-domeinen zijn aangemaakt om zo naar de ‘gewone’ nl-domeinen door te laten verwijzen.

Toch is het geen slechte zet uw eu-domeinen vast te laten leggen. Het is natuurlijk niet voorspelbaar hoe de markt zich exact zal gaan bewegen op dit gebied. Het is aannemelijk te maken dat de eu-domeinnamen binnen een aantal jaren in belang, voor met name de consument, gaat toenemen. Het alvast vastgelegd hebben van de voor u van belang zijnde eu-domeinen is misschien nu in praktijk niet zo belangrijk, dus zeker de aandacht waard voor wie met de toekomst bezig is!