Is het zinvol om met Internet Explorer 9 te gaan werken wanneer deze eerdaags wordt vrijgegeven?

Inmiddels is Windows Explorer 9 Release Candidate uitgekomen. Deze is gratis te downloaden vanaf de Microsoft site. Toen we deze zelf onder de loep namen, waren we blij verrast. Deze nieuwe versie lijkt sneller te zijn dan zijn voorganger en is voorzien van enkele handige functies die het werken met internet gemakkelijker maken.

Een voorbeeld is dat u met versie 9 bijvoorbeeld twee pagina’s tegelijkertijd op het scherm kunt tonen. Ook is een zogenaamde jumplist ingebouwd waarmee het mogelijk is gemaakt om zonder Internet Explorer eerst te openen, direct een gewenste webpagina geopend kan worden.  

Omdat Internet Explorer 9 gemaakt is om met Windows 7 goed te kunnen samenwerken, werkt het prima op het platform waarop we onze eerste indrukken opdeden met deze nieuwe browser. We moesten wel even wennen. We konden geen zoekvenster vinden, die we vaak in de oude versies vaak zelf standaard aanpassen zodat Google als search engine wordt gebruikt. Maar al snel bleek waar deze gebleven was. We kunnen nu rechtstreeks zoeken in de adresbalk. Als namelijk een adres van een website wordt ingevoerd, werkt hij als vanouds, maar als een of meerdere trefwoorden worden opgegeven of een onvolledig adres wordt ingevoerd, wordt er automatisch een zoekopdracht gestart met de nog steeds door ons zelf aan te passen search engine. Handig!

Vanzelfsprekend zijn de opties voor beveiliging verder toegenomen. De vuistregel luidt: hoe nieuwer de browser, hoe veiliger. Voor deze versie geldt dit ook. Maar voor de meeste gebruikers geldt natuurlijk voor of er ook echt merkbare verbeteringen zijn, bijvoorbeeld in de snelheid van afwikkeling van websites. Om de prestaties te verbeteren, benut Microsoft in deze versie de grafische processor van de computer waarop het draait, veel beter. Hierdoor kunnen zalen als videostreaming en online gamen beter verwerkt worden. Voordat daar waar het gaat om snelle wisselingen van beelden, is dat merkbaar. 

Maar onze tip is ook hier: stap niet meteen over. Na iedere eerste release blijkt vaak dat er zich enkele onvolkomenheden in dit soort software producten bevindt die te onveilig zijn of teveel storingen veroorzaken. Gebruik zeker niet de huidige Release Candidate versie (RC). Deze is alleen voor testdoeleinden vrijgegeven. Gewoon nog even geduld, maar dan is er een aardige browser bij gekomen!